Autoritatile din peste 20 de tari si mai multe insule din Pacific au emis alerte de tsunami vineri, dupa cutremurul din Japonia care a fost urmat de un tsunami de 10 metri, relateaza CNN. Lista include Rusia, Indonezia, tari din America Centrala, Chile, statul Hawaii. Crucea Rosie a avertizat faptul ca anumite insule din Pacific pot fi acoperite in intregime de valul tsunami, care este la acest moment mai inalt decat ele, potrivit Reuters.

UPDATE ora 19:30 Sute de persoane evacuate in California

UPDATE ora 19:00 Alerta a fost ridicata si in China, Filipine si Guam.

UPDATE ora 18:20 Nu s-au inregistrat pagube semnificative in Hawaii, valurile nu au depasit 85 de cm.

UPDATE ora 16:15 Alerta a fost ridicata in Australia, Noua Zeelanda si Taiwan.

UPDATE ora 14:15 Un geolog din Auckland a declarat pentru BBC ca valul tsunami se apropie de Noua Zeelanda cu o viteza de circa 800-900 km/h: "Este ca si cum ai privi un tren expres indreptandu-te spre tine".

UPDATE Alerta s-a extins pentru intreaga coasta de vest a Statelor Unite.

"Cea mai mare temere a noastra este Asia si regiunea pacifica, unde tarile in curs de dezvoltare sunt mult mai vulnerabile in fata acestui tip de dezastru," a declarat purtatorul de cuvant al Federatiei Crucea Rosie. "In acest moment, tsunami-ul este mai inalt decat unele insule si poate trece cu totul peste ele," a avertizat acesta.

Alerta vizeaza intreg bazinul Pacificului. Lista include: Japonia, Rusia, Filipine, Indonezia, Papua Noua Guinee, Insulele Marshall, Mariane, Micronezia, Australia, Fiji, Mexic, Noua Zeelanda, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Columbia, Peru si SUA.

Rusia, Hawaii, Filipine au cerut evacuarea din zonele de risc. Ministerul pentru situatii de urgenta din Rusia a ordonat evacuarea a circa 11.000 de persoane din zonele inundabile din insulele Kurile. Inundatiile ameninta 4 orase din zona.