Armele AK 47 produse la Cugir, in Romania, au devenit cele mai cumparate arme in SUA din 2006 pana in prezent, pentru a fi folosite in Mexic, in confruntarile dintre cartelurile de droguri si autoritati, arata un raport al Public Intergrity. Pusca semiautomata romaneasca este populara atat pentru putere si fiabilitate, cat si pentru pretul avantajos - 500 de dolari, scrie Public Intergrity.

Armele ajung in SUA fara anumite elemente militare, incadrandu-se la categoria "arme semiautomate pentru sport si vanatoare". Aici sunt modificate de importator care adauga cateva piese americane, declarate ca fabricate in SUA si trimise dealerilor de arme.

Pustile AK 47 sunt vandute de Century International Arms, din Florida, ca WASR-10. Un raport al Departamentului de justitie indica faptul ca in ultimii 4 ani, peste 500 de WASR-10 importate in SUA au fost recuperate in Mexic, dupa ce au fost cumparate in SUA. Este cel mai mare numar, reprezentand 17% din totalul armelor recuperate in aceasta perioada.

"Nu exista dovezi potrivit carora armele care intra in tara nu se potrivesc descrierii aferente armelor autorizate. La nivelul la care armele semiautomate de configurare non-sportiva trec granita de la sud-vest, probabil sunt reconfigurate dupa import", a declarat purtatorul de cuvant la Departamentului Justitiei.

In septembrie, Ministerul Afacerilor Externe roman a precizat ca toate exporturile de arme romanesti pentru piata civila din SUA, inclusiv de AK 47 transformate in arme semiautomate pentru sport si vanatoare, au fost efectuate catre importatori americani inregistrati.

In ultimii 4 ani, de cand presedintele Felipe Calderon a trimis armata si politia federala sa se lupte cu cartelurile, 35.000 de oameni au fost ucisi in violente legate de razboiul drogurilor.