Parlamentul bulgar a adoptat vineri o declaratie prin care cere retragerea de la post a 42 de diplomati, inclusiv ambasadorii in Germania, Statele Unite, Marea Britanie si Romania, deoarece ar fi colaborat cu politia secreta in perioada comunista, transmite Novinite. In luna decembrie a anului trecut, institutia insarcinata cu studierea arhivelor fostei securitati a anuntat ca aproape jumatate dintre ambasadorii si consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste.

Pe internet a fost facuta publica o lista cu 192 de diplomati de varf care au lucrat cu celebrul Comitet pentru Securitatea Statului. Printre acestia figureaza ambasadorul la Uniunea Europeana, Moscova, Geneva, Beijing, Vatican, Londra, Madrid, Tokyo, Damasc, Atena si Bucuresti.

Declaratia de vineri a fost adoptata cu 152 de voturi "pentru", majoritatea de la partidele de dreapta. Documentul a primit 34 de voturi "impotriva", ale opozitiei de stanga si ale unui parlamentar independent, care au spus ca sunt impotriva unei epurari motivate politic.

Declaratia parlamentarilor cere Guvernului de la Sofia, ministrului de externe si presedintelui sa-i demita pe diplomatii acuzati de colaborare.

In urma cu o luna, scena politica de la Sofia era zguduita dupa aparitia informatiilor ca aproape jumatate dintre ambasadorii si consulii Bulgariei au fost informatori ai serviciilor secrete comuniste, inclusiv actualii ambasadori din Romania, Turcia si Grecia.

"45% dintre ambasadori si consuli faceau parte din structurile fostei politii secrete", a declarat atunci presedintele institutiei insarcinate cu studierea arhivelor, Evtim Kostadinov.

Procentul de informatori din serviciile diplomatice este mult mai mare decat in alte zone, precum politica sau presa, unde aproximativ 10% dintre angajati colaborau cu serviciile secrete.

Si in cazul presedintelui Georgi Parvanov a fost confirmata oficial colaborarea cu serviciile secrete comuniste.

Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a cerut imediat demiterea a 45 de diplomati care au colaborat cu politia secreta in perioada comunista.

"Imaginati-va acesti agenti in tarile europene occidentale. Au lucrat pe vremuri impotriva lor, ca dusmani ideologici, iar acum ne reprezinta guvernul acolo", a spus Borisov. Pana in prezent, doar unul dintre diplomatii discreditati, consul general in St. Petersburg, Georgi Mihov, a demisionat.