Ambasadorul american la Bucuresti, Mark Gitenstein, a declarat marti ca a discutat cu presedintele Traian Basescu despre documentele publicate de Wikileaks si a precizat ca acestea nu sunt de natura sa afecteze relatiile romano-americane, transmite Agerpres. Diplomatul american il insoteste pe presedintele Basescu in Afghanistan, unde viziteaza militarii romani aflati pe teatrul de razboi. Potrivit The Guardian si El Pais, printre dosarele secrete ale diplomatiei americane se afla si aproximativ 800 de telegrame trimise de la Ambasada SUA din Bucuresti, dar documentele nu au fost inca facute publice.

"Noi suntem ca o familie aici, si presedintele si cu mine am avut o conversatie despre acest lucru si nu sunt ingrijorat si nici el nu cred ca este ingrijorat. Avem o relatie foarte profunda si personala nu numai eu si cu presedintele, dar si Statele Unite cu Romania, care nu are nimic de a face cu niste lucruri de ambasada; acestea nu vor avea impact", a spus Gitenstein.

Luni, Ambasada americana din Bucuresti a precizat pentru HotNews.ro ca "informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta. Telegramele contin informatii preliminare si sunt adesea incomplete. Nu reprezinta o reflectare a politicilor si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici".

"Departamentul de Stat nu comenteaza cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil sa fi fost facute publice. Condamnam in termenii cei mai duri publicarea neautorizata a unor documente secrete si a unor informatii confidentiale ce tin de securitatea nationala. Publicand documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus in pericol vietile si munca persoanelor care lupta pentru drepturile omului, nu doar cauza in sine", se mai arata in pozitia prezentata de Ambasada SUA la Bucuresti.

Site-urile mai multor ziare (New York Times, El Pais, The Guardian sau Le Monde) au inceput duminica seara publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, informatiile fiind puse la dispozitie de site-ul Wikileaks. Potrivit The Guardian si El Pais, pachetul complet contine si aproximativ 800 de telegrame trimise de la Ambasada SUA din Bucuresti, dar documentele nu au fost inca facute publice.