"Informarile trimise Washingtonului din alte tari sunt concepute intr-un stil direct si contin adesea informatie in forma bruta. Telegramele contin informatii preliminare si sunt adesea incomplete. Nu reprezinta o reflectare a politicilor si nu au intotdeauna un rol in conturarea deciziilor finale in materie de politici", se arata intr-o pozitie a Ambasadei americane la Bucuresti, transmisa HotNews.ro, referitor la ultimele scurgeri de informatii pe Wikileaks.

Site-urile mai multor ziare (New York Times, El Pais, The Guardian sau Le Monde) au inceput duminica seara publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, informatiile fiind puse la dispozitie de site-ul Wikileaks. Potrivit The Guardian si El Pais, pachetul complet contine si aproximativ 800 de telegrame trimise de la Ambasada SUA din Bucuresti, dar documentele nu au fost facute publice.

Ambasada arata ca se iau masuri foarte stricte pentru a se asigura ca sistemele si informatiile comunicate sunt foarte sigure si ca in ultimele saptamani si luni se iau masuri pentru a itnari aceasta siguranta si p[entru a preveni scurgerile de informatii.

"Departamentul de Stat nu comenteaza cu privire la materialele, inclusiv documentele secrete, care este posibil sa fi fost facute publice. Condamnam in termenii cei mai duri publicarea neautorizata a unor documente secrete si a unor informatii confidentiale ce tin de securitatea nationala. Publicand documente secrete care au fost furate, Wikileaks a pus in pericol vietile si munca persoanelor care lupta pentru drepturile omului, nu doar cauza in sine", se mai arata in pozitia prezentata de Ambasada SUA la Bucuresti.