WikiLeaks nu va mai publica nicio informatie continuta in telegramele diplomatiei americane fara acordul celor cinci ziare partenere (New York Times, Der Spiegel, The Guardian, El Pais si Le Monde), care au mobilizat aproximativ 120 de ziaristi pentru analiza si expertiza, afirma Le Monde, citat de AFP.

Cele cinci ziare "au schimbat multe informatii, analize si expertize", a declarat Sylvie Kauffmann, redactor sef al cotidianului francez.

"Ne-am pus de acord asupra unui program al publicarilor. (...) Am cazut de acord si asupra manierei in care vom publica documentele: atunci cand noi stergem nume sau precizari pentru a proteja securitatea persoanelor, toata lumea face acelasi lucru".

Ea a precizat ca WikiLeaks a pus la dispozitie gratuit aceste informatii: "Nu am platit nimic si nici nu ni s-a cerut vreodata".

In ceea ce priveste veridicitatea documentelor, "nu avem niciun motiv sa ne indoim de autenticitatea lor sau sa ne gandim ca ar putea exista falsuri. Departamentul american de Stat nu a dezmintit nimic, nu au spus ca sunt false. Si, in plus, a existat si judecata noastra: exista documente pentru care nu puteam sa garantam seriozitatea continutului, si atunci le-am inlaturat".

Potrivit lui Sylvie Kauffmann, care nu a dorit sa precizeze de cat timp analizeaza ziaristii corespondentele diplomatice, "circa 120 de persoane (din cinci redactii) au lucrat timp de mai multe saptamani, de o maniera protejata. Dar nu intr-un buncar din Islanda! Fiecare echipa avea un loc dedicat in redactia sa".

Publicarea corespondentelor a inceput duminica seara si va continua "timp de mai multe zile", dar treptat, avand in vedere multitudinea informatiilor, a precizat ea.

"Odata ce documentele au fost puse la dispozitia redactiilor, nu au mai existat multe contacte cu WikiLeaks", a afirmat ea, adaugand ca este vorba de "reprezentanti care nu sunt persoane publice, dar pe care redactiile le cunosc".