Laicizarea accelerata a societatilor occidentale risca sa "distruga libertatea religioasa" impunandu-se ca o "adevarata dictatura", afirma Papa Benedict al XVI-lea, in cadrul unei zile de reflexie cu cardinalii din intreaga lume, relateaza AFP.

La Vatican s-au reunit 150 de "printi ai Bisericii" din intreaga lume, cu o zi inainte de consistoriul care va consacra 24 de noi cardinali.

Dupa-amiaza zilei de vineri este consacrata "primirii" credinciosilor si a preotilor anglicani care solicita revenirea la Biserica Catolica si "apararii minorilor care sunt victime ale abuzurilor din partea membrilor clerului".

"Ne aflam intr-un moment dificil pentru libertatea de a anunta adevarul Evangheliei si marile realizari ale culturii crestine", a afirmat Benedict al XVI-lea, prezentand temele diminetii: libertatea religioasa si a slujbei.

Contrar asteptarilor a numerosi analisti, Papa nu a reafirmat preocuparile sale pentru crestinii din Irak sau din Pakistan, preferand sa-si axeze discursul asupra libertatilor religioase din Occident.

Printre altele, cardinalii vor discuta "gravele dificultati cu care se confrunta Biserica in ceea ce priveste apararea valorilor bazate pe drepturile naturale, precum respectul vietii si al familiei".

Cardinalii au evocat si "dialogul inter-religios in special cu Islamul", a precizat Vaticanul, intr-un comunicat, fara a oferi precizari suplimentare.