Senatul francez a sfidat vineri seara protestele violente care au loc in tara si a votat legea sustinuta puternic de presedintele Sarkozy, prin care varsta de pensionare va creste de la 60 la 62 de ani, transmite AFP.

"Va veni ziua in care fosti oponenti ii vor multumi presedintelui si guvernului pentru ca au actionat responsabil", a prezis ministrul muncii Eric Woerth inainte ca legea sa primeasca 177 de voturi "pentru" si 153 "impotriva".

Guvernul a precizat ca versiunea cu amendamente trecuta de Senat trebuie potrivita cu textul original al camerei inferioare, iar varianta finala va primi votul final din partea Adunarii Nationale miercuri.

Franta s-a aflat sub asediul protestatarilor in aceasta saptamana. Liceenii au iesit in strada inca de luni, perturband activitatea a sute de scoli, si au atacat cu pietre politia care a fost nevoita sa riposteze cu gaze lacrimogene.

Numeroase sectoare ale economiei au fost afectate de greve, iar blocajul instituit asupra rafinariilor si depozitelor de combustibil au creat o reala problema administratiei.

Presedintele Nicolas Sarkozy a ordonat miercuri deblocarea "tuturor depozitelor" de carburanti pentru a "restabili cat mai repede posibil situatia normala". Fortele de ordine au deblocat mai multe depozite, joi, a precizat Ministerul de Interne.

Blocarea rafinariilor si a depozitelor de carburanti a provocat perturbari in aprovizionarea benzinariilor. Din cele 12.300 de benzinarii din Franta, 2.790 se confruntau joi cu penurie de carburanti. Vineri, 20-21% din totalul benzinariilor nu mai aveau carburanti.