​Aripa militara a miscarii Hamas si alte 10 organizatii palestiniene au anuntat, joi, ca-si unesc fortele si vor continua atacurile impotriva Israelului, transmite CNN. In timpul unei reuniuni desfasurate in aceeasi zi in care au fost reluate negocierile de pace dintre israelieni si palestinieni, reprezentantul Hamas Abu Obeida a spus ca organizatia sa va raspunde Israelului "cu fier si foc".

Intalnirea de joi a organizatiilor palestiniene a venit la scurt timp dupa ce un oficial Hamas a declarat ca "operatiunile de rezistenta" impotriva israelienilor vor continua, in ciuda arestarii mai multor activisti Hamas in Cisiordania. In plus, avertismentul legat de continuarea atacurilor intervine dupa ce Hamas si-a asumat responsabilitatea pentru doua atacuri impotriva colonistilor evrei, soldate cu patru morti si doi raniti.

Israelul si Autoritatea Palestiniana au relansat, joi, la Washington negocierile directe pentru pace, pentru prima data din 2008. Premierul israelian Bejamin Netanyahu i-a spus liderului palestinian Mahmoud Abbas ca se asteapta ca palestinienii sa recunoasca Israelul ca statul-natiune al poporului evreu, in timp ce Abbas a solicitat incetarea activitatilor de colonizare si ridicarea embargoului asupra Fasiei Gaza.

Hamas, care conduce Fasia Gaza, se opune negocierilor de pace si sustine ca Abbas nu are "legitimitate politica" si niciun drept pentru a reprezenta poporul palestinian. Presedintele Autoritatii Palestiniene afirma insa ca este sprijinit de aliatii sai din formatiunea rivala Fatah, precum si de alte cateva guverne arabe din regiune.

Netanyahu si Abbas au reluat joi, in capitala americana, negocierile de pace, intrerupte in decembrie 2008, cand fortele israeliene au invadat Gaza pentru a opri atacurile cu rachete ale Hamas. Cei doi lideri au fost asezati in stanga si in dreapta secretarului de stat american, Hillary Clinton.

"Stiu ca decizia de a sta la aceasta masa nu a fost usoara. Va multumesc pentru curajul si angajamentul dumneavoastra", a spus Clinton.

Premierul israelian si presedintele Autoritatii Palestiniene au cazut de acord sa se intalneasca in regiune pe 14-15 septembrie si sa poarte negocieri la fiecare doua saptamani, informeaza Reuters.