Serbia este pregatita sa discute cu tarile occidentale, si in mod deosebit cu Uniunea Europeana, pentru a identifica un compromis asupra proiectului de rezolutie privind provincia Kosovo, pe care Belgradul l-a depus la Natiunile Unite, a declarat presedintele sarb Boris Tadici, citat de AFP.

La sfarsitul lunii iulie, Serbia a reactionat dupa publicarea deciziei consultative a Curtii Internationale de Justitie, care afirma ca proclamarea independentei provinciei Kosovo nu incalca prevederile dreptului international, inaintand acest proiect de rezolutie la ONU, spre nemultumirea statelor europene.

Proiectul cere deschiderea de noi discutii intre Belgrad si Pristina, fara a mentiona insa statutul Kosovo, considerat de Serbia drept una dintre provinciile sale.

Reprezentantii sarbi se vor deplasa la Bruxelles in zilele urmatoare "pentru a discuta eventuale modificari asupra proiectului de rezolutie, care sa-l faca acceptabil pentru Serbia si pentru tarile occidentale", a declarat Tadici. Posibilitatea de a ajunge la un compromis "care sa ramana in conformitate cu interesele nationale ale Serbiei dar sa convina si marilor puteri" va fi discutata cu Bruxelles si Washington, a adaugat el.

"Serbia nu va recunoaste niciodata Kosovo. Este linia rosie pe care nu o vom incalca niciodata", a subliniat insa presedintele sarb.

Acest anunt intervine la cateva zile dupa avertismentul lansat de ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, care declarase, la Belgrad, ca Serbia nu poate conta pe aderarea la UE daca nu adopta o atitutdine de cooperare in privinta Kosovo.