Singapore, Noua Zeelanda si Canada sunt tarile ale caror populatii ar inregistra cele mai mari cresteri daca fiecare persoana de pe glob care vrea sa emigreze isi duce pana la capat intentia, potrivit unui sondaj Gallup dat publicitatii. Singapore, care are o populatie de cinci milioane de persoane, ar cunoaste o triplare a numarului de locuitori. In acelasi timp, Romania ar inregistra o descrestere, avand un scor PNMI* negativ de -21%.

2010 Potential Net Migration Index estimeaza ce se intampla cu populatia tarilor daca fiecare persoana de pe glob ce intentioneaza sa emigreze permanent ar fi capabila sa se mute in locul in care doreste.

Cele mai mari cresteri ar fi inregistrate de Singapore (un scor PNMI* de +219%), Noua Zeelanda (+184%), Arabia Saudita (+176%), Canada (+160%), Elvetia (+150%), Australia (+148%) si Kuweit (+127%).

Statele Unite ar cunoaste si ele o crestere a numarului de locuitori (scor PNMI* de +60%), in timp ce Rusia ar pierde locuitori (-7%), la fel si China si India (-6%).

Statele Unite raman destinatia favorita a emigrantilor din intreaga lume.

Potrivit Gallup, Sierra Leone ar inregistra cea mai mare descrestere a populatiei (scor PNMI* -56%).

Sondajul Gallup a mai evidentiat faptul ca din cele 148 de tari luate in considerare, cei aproximativ 350.000 de oameni intervievati au ales doar 34 de state unde ar emigra.

Populatia Botswanei ar creste si ea (scor PNMI +39%), in timp ce singura tara din estul Europei care ar cunoaste o marire a numarului de locuitori este Bulgaria (+1%).

Cu exceptia Elvetiei si Kuweitului, care sunt incluse pentru prima data in index, lista tarilor cu scorul PNMI cel mai ridicat a ramas practic neschimbata.

"In timp ce lucrurile descoperite de Gallup reflecta mai degraba dorintele si nu intentile oamenilor, implicatiile a ceea ce s-ar putea intampla daca dorintele devin realitate trebuie sa fie luate in serios de liderii care fac planuri de viitor", sustin autorii sondajului.

La sondaj au participat 347.717 de adulti din 148 de tari. Sondajul a fost realizat intre 2007 si inceputul acestui an.

Vezi aici rezultatele complete ale sondajului Gallup.

* Cum s-a obtinut scorul Potential Net Migration Index (PNMI) = din numarul estimat de adulti care doresc sa se mute permanent intr-o tara se scade numarul estimat de persoane care vor sa plece din ea, iar rezultatul se imparte la numarul de adulti din tara respectiva. De exemplu, din cei 10 milioane de adulti care vor sa se mute in Elvetia se scad cei 800.000 de elvetieni care vor sa plece din tara, iar rezultatul se imparte la cei sase milioane de adulti elvetieni, rezultand un scor PNMI de +150%.