In luna februarie a acestui an, Chile a fost foarte aproape de un accident nuclear grav, dupa ce un transport secret de uraniu imbogatit realizat de oamenii de stiinta americani a fost pus in pericol de cutremurul de 8.8 grade produs in tara din America Latina. Informatia a fost dezvaluita de Rachel Maddow, in timpul emisiunii sale de pe canalul MSNBC.

Maddow s-a referit la un material publicat de catre revista TIME, potrivit caruia oficialii americani participau la o operatiune secreta de scoatere din Chile a unei cantitati de circa noua kilograme de uraniu imbogatit in momentul in care s-a produs seismul.

Cutremurul a avut loc la circa 12 ore dupa ce oameni de stiinta americani si chilieni au securizat uraniul in containere speciale. In cazul in care materialul nu era pus la adapost in momentul producerii seismului, "exista un risc real de producere a unui incident nuclear", a declarat Maddow. Jurnalista a precizat ca 9 kg de uraniu sunt suficiente sa distruga "o parte a unui oras mare".

Seismul a distrus portul in care uraniul urma sa fie incarcat in doua vapoare, iar oamenii de stiinta au depus eforturi uriase de a gasi o ruta alternativa pentru a scoate marterialul din Chile. In cele din urma, uraniul a fost scos din Chile printr-un alt port, aflat la circa 80 de km distanta de primul. Potrivit informatiilor, oamenii de stiinta au mutat uraniul "cu un convoi care a traversat tara ravasita, fara electricitate". In plus, in momentul in care materialul era incarcat pe vapor, una dintre macarale s-a defectat. In cele din urma, situatia a fost adusa sub control.

MSNBC a transmis ca uraniul, folosit in programul nuclear civil din Chile, a ajuns in cele din urma in Carolina de Sud (SUA), unde a fost procesat.

Dezvaluirile au fost facute in contextul in care 47 de tari participa, la Washington, la un summit pe teme de securitate nucleara.