Analizand ultimele evenimente din Kargazstan, mass-media occidentala estimeaza ca, dupa toate probabilitatile, a existat un oarecare amestec al Rusiei in organizarea loviturii de stat din aceasta tara. Se presupune ca este vorba de lupta pentru influenta in Asia centrala dintre Rusia, SUA si China, scrie Newsru.com.

The Guardian este de parere ca, in pofida asigurarilor date de premierul Vladimir Putin, potrivit carora Moscova nu are nici o legatura cu ceea ce se intampla la Biskek, „manipularile machiavelice ale Rusiei in Kargazstan si in alte republici central-asiatice din CSI din perioada mandatului lui Putin au devenit o norma”. In opinia ziarului, interesul Rusiei pentru cresterea puterii sale de influenta in aceasta tara este evidenta – in probleme vizand controlul asupra rezervelor strategice de resurse energetice si coridoare de transport, Moscova trebuie sa concureze cu China si SUA. Exista, de asemenea, propriile ei interese in regiune”, afirma The Guardian.

Despre neimplicarea Moscovei, mai intai a dat asigurari ministerul rus de externe, apoi premierul Putin. Presedintele Dmitri Medvedev nu a abordat subiectul, dar a declarat ca nu sustine actuala putere si ca evenimentele de la Biskek sunt „o chestiune interna a Kargazstanului”. La scurt timp, Putin a recunoscut noul guvern provizoriu. Guardian crede ca Putin nu a uitat jocul dublu al presedintelui Bakiev in jurul bazei militare Manas. Promitand Rusiei sa inchida baza americana si obtinand din partea Moscovei un imprumut nerambursabil de 150 mil $ si un credit avantajos de 300 mil $, Bakiev a renuntat brusc la angajamentul sau.

In ceea ce priveste prezenta militara a SUA in regiune, intr-un interviu acordat publicatiei electronice Gazeta.ru, vicepremierul guvernului provizoriu, Omurbek Tekebaev, a declarat ca nu are nimic impotriva SUA, dar ca el, si alti colegi de cabinet, promoveaza o politica „prokargaza”. El a promis ca soarta bazei Manas va fi cu siguranta analizata, dar ca nu exista un punct de vedere unitar in aceasta privinta. In alta ordine de idei, el a afirmat ca opozitia kargaza nu a mizat pe sprijinul Moscovei in actiunea de rasturnare a puterii presedintelui Bakiev. „Nu, nu i-am chemat pe tovarasii rusi sa participe la treburile noastre interne. Da, a existat insa un anumit ajutor la nivel de deputati”, a spus Tekebaev.