Omar Khadr, cel mai tanar detinut de la Guantanamo, avea doar 15 ani in momentul in care a fost arestat pentru ca ar fi aruncat o grenada care a ucis un medic al fortelor speciale americane din Afganistan. Baiatul care acum are 22 de ani urmeaza sa fie judecat in fata unui tribunal militar, fapt care a starnit puternice controverse in SUA, scrie Washington Post. Tanarul ar trebui pedepsit sau reabilitat?

Omar Khadr are un trecut care nu ii scuza faptele, insa care le explica. Tatal sau s-a mutat impreuna cu familia in Afganistan si a intrat in cercul de prieteni al lui Osama bin Laden pe cand baiatul avea doar 10 ani. Mama si sora sa au declarat ca americanii au meritat atentatele de la 11 septembrie 2001, iar fratele sau, considerat oaia neagra a familiei, a devenit informator pentru CIA dupa ce a fost capturat de fortele americane.

Un astfel de trecut i-a convins pe mai multi oficiali ONU, avocati si sustinatori ai drepturilor omului ca Omar, care are cetatenie canadiana, este un copil-soldat indoctrinat si ca ar trebui reabilitat, si nu judecat si pedepsit.

"Potrivit ONU, copii nu ar trebui sa fie judecati pentru crime de razboi" declarase Radhika Coomaraswamy, reprezentantul ONU pe probleme de implicare a copiilor in conflicte armate, dupa o intalnire cu oficiali americani in octombrie anul trecut.

Cu toate acestea, surse din administratia SUA au declarat ca se asteapta ca procesul impotriva lui Omar Khadr, care va fi judecat de un tribunal militar pentru crime de razboi, sa inceapa in luna iulie. Acesta reprezinta unul dintre 6 cazuri atribuite unui tribunal militar si nu unei curti federale, si va fi probabil primul caz evaluat de o comisie militara sub administratia Obama.

Pe 27 iulie 2002, fortele speciale americane impreuna cu trupele afgane au incercuit un complex dintr-un sat din estul Afganistanului. Cei din complex au refuzat sa se predea si au deschis focul, omorand doi soldati afgani. Americanii au raspuns imediat, si cu o forta armata net superioara au devastat intreg complexul. Insa, in momentul in care s-au apropiat de ruine, unul dintre supravietuitori a aruncat o grenada, in urma careia un american a murit si un altul a fost ranit. Singurul supravietuitor din cadrul complexului era Khadr, care era impuscat de doua ori in piept. Procurorii militari, care il acuza pe Omar pentru ca ar fi aruncat grenada, sustin ca varsta baiatului nu reprezinta o scuza pentru actiunile sale.