Conventia privind schimbarile climatice a ONU (UNFCCC) a primit angajamente pentru reducerea gazelor cu efect de sera de la 55 de tari care, impreuna, "dau 78% din emisiile globale in domeniul energiei", au declarat ofiaciali ai ONU citati de AFP.

"Ambitiile noastre sunt mari si sunt necesare pentru a face fata acestei provocari". Dar eu cred ca aceste angajamente demonstreaza in mod clar dorinta de a incheia negocierile", a declarat Yvo de Boer, inalt oficial ONU.

UNFCCC, care are 194 de membri, nu a oferit insa informatii concrete cu privire la tarile care si-au exprimat intentia de a se asocia acordului.

Japonia a notificat, miercuri, ONU ca va reduce cu 25% pana in 2020 emisiile de gaze cu efect de sera, raportat la nivelul din anul 1990, in pofida esecului Conferintei de la Copenhaga privind incalzirea climatica, a anuntat ministrul Afacerilor Externe.

Obiectivul Japoniei este unul dintre cele mai ambitioase dintre tarile industrializate.

Uniunea Europeana urmeaza sa notifice ONU ca va reduce cu 20% emisiile de dioxid de carbon, scrie AFP.

Acordul incheiat la Copenhaga pe 19 decembrie prevede necesitatea de a reduce incalzirea climei cu 2°C fata de perioada pre-industriala si implicit reducerea gazelor cu efect de sera. De asemenea, se prevede finantarea progresiva a actiunilor de reducere a incalzirii globale, de la 10 miliarde de dolari in 2012 ajungand la 100 de miliarde pe an in 2020.