Clientii retelelor mobile din Statele Unite ale Americii cu contribuit prin mesaje scrise cu mai bine de 10 milioane de dolari pentru ajutarea victimelor cutremurului din Haiti. Aceasta campanie a depasit orice record anterior, de cand se folosesc mesajele in telefonia mobila, pentru strangerea de fonduri.

Fostul presendinte american Bill Clinton, impreuna cu alti oficiali, i-au incurajat pe oameni sa faca cat mai repede donatii in acest sens. Jim Manis, directorul fundatiei "Mobile Giving" a declarat ca s-au primit pana la 10.000 de SMS-uri pe secunda. Acesta a mai declarat ca au fost donati peste 10 milioane de dolari, noteaza Reuters.

Utilizatorii de telefoane mobile pot contribui cu cate 5 dolari pentru fiecare SMS trimis la contul umanitar online infiintat de muzicianul de origine haitiana Wyclef Jean, pentru ajutarea victimelor cutremurului, sau cate 10 dolari pentru organizatii nonprofit precum Crucea Rosie.

Banii donati sunt adaugati facturii telefonice a fiecarui abonat.

Nadia Pontif, un oficial al Crucii Rosii din SUA a declarat ca din cele 37 milioane de dolari stransi pentru persoanele afectate de cutrmurul din Haiti, mai bine de 8 milioane sunt din SMS-uri.

Aceasta campanie a luat amploare si datorita spaginilor web de socializare precum FaceBook sau Twitter unde utilizatorii se incurajeaza sa faca donatii.

Purtatori de cuvant ai retelelor de telefonie mobila Verizon Wireless, AT&T, Sprint si T-Mobile USA au renuntat la orice taxa la care erau supusi clientii si au declarat ca suma va fi in totalitate donata Crucii Rosii. "Nu exista nicio taxa pentru trimiterea mesajelor si toti cei 10$ din donatie vor ajunge la Crucea Rosie".