Guvernul de la Chisinau va aproba in urmatoarele luni un regulament prin care va obliga operatorii de cinematografe din Republica Moldova sa difuzeze filme cu subtitrare in limba romana. Anuntul a fost facut de ministrul moldovean al Culturii, Boris Focsa, in cadrul unei interventii la ProTV Chisinau, relateaza Unimedia.

"De ce lumea de la noi nu ar privi filme in original. In 3-4 luni vom vedea cum functioneaza acest lucru. Prin intermediul acestei masuri, vorbitorii de limba rusa vor avea posibilitatea sa-si insuseasca limba materna a pamantului unde locuiesc", a precizat Focsa.

De cealalta parte, Victor Selin, coproprietarul celei mai mari retele de cinematografe din Moldova, Patria, il sfatuieste pe ministrul Culturii "sa-si difuzeze filmele cu subtitrare in romana la cele circa 40 de cinematografe de stat care sunt inchise". "De ce un agent economic privat trebuie sa fie obligat sa difuzeze filme cu subtitrare in romana. Tehnic nu este posibil in acest moment. Avem nevoie de aparatura speciala, care costa bani. Masura va alunga 90% din amatorii de filme din salile de cinema", a explicat Selin.

Unimedia precizeaza ca, in prezent, reteaua de cinematografe Patria difuzeaza filmele exclusiv dublate in limba rusa. Recent, pe reteaua sociala Facebook, a fost creat un grup care sustine subtitrarea filmelor in limba romana in cinematografele din Moldova. Peste 1.200 de persoane au aderat pana acum la acest grup.