La inceput de an, proprietarii de apartamente din mai multe orase americane ofera chiriasilor o serie de facilitati, in contextul in care piata imobiliara din Statele Unite a cunoscut caderi spectaculoase in ultima perioada, transmite ABC. Astfel, unii proprietari au eliminat chiriile timp de sase luni, in timp ce altii le ofera chiriasilor televizoare cu plasma si noi echipamente electrocasnice.

De asemenea, ABC afirma ca multi proprietari au redus ratele chiriilor lunare si au simplificat procedurile pentru cei care care doresc sa inchirieze o locuinta.

Potrivit companiei MPF Research, chiriile au scazut cu 3.5% in 2009. Studiul precizeaza ca preturile la inchiriere vor cobori cu inca 2% in acest an.

Jeff Cronrod, reprezentant al Asociatiei Proprietarilor de Apartamente, a declarat ca "se afla in aceasta industrie de 35 de ani si este, de departe, cea mai rea perioada pe care am cunoscut-o".

MPF a precizat ca, la nivel national, numarul de apartamente libere a ajuns la 7.8%, de la 4.8% in 2007.

Economistul Lawrence Yun, de la Asociatia Nationala a Agentilor Imobiliari, a spus ca problemele isi au cauza in rata somajului, care este de 10%. Chiriasii care-si pierd locurile de munca se muta inapoi cu familia sau gasesc alti chiriasi cu care sa imparta costurile.

De asemenea, proprietarii care doresc sa-si vanda locuintele insa nu gasesc cumparatori prefera sa le inchirieze, oferind facilitati chiriasilor.

ABC mentioneaza cateva dintre facilitatile oferite de proprietari:

  • in zona Charleston (Carolina de Sud), Darby Development, care administreaza circa 1.600 de apartamente, ofera chirie gratuita timp de doua luni pentru noii chiriasi, televizoare cu plasma si carduri de 100 de dolari pentru benzina. De asemenea, vechii chiriasi pot obtine reduceri semnificative pentru prima luna atunci cand vor semna noi contracte
  • in Tampa si Orlando (Florida), Blue Rock Partners a redus chiriile pentru a face fata concurentei
  • in Seattle (Washington), Trinity Partnership, care detine 1.000 de apartamente, a construit un cinematograf digital gratuit de 24 de locuri intr-una dintre cladirile sale
  • in New York, Viking Management plateste in locul chiriasilor onorariul agentului imobiliar, care este, de obicei, echivalent cu chiria pe o luna sau doua