Presedintele american Barack Obama a declarat, sambata, ca tara sa doreste o "cooperare pragmatica" cu China, transmite Reuters. In cadrul unui discurs tinut la Tokyo, liderul american a spus ca SUA nu urmaresc "sa ingradeasca" China.

"Asa cum face cu orice alta tara, America va aborda China concentrandu-se pe interesele sale", a declarat Obama, intr-un discurs despre Asia.

"Si tocmai datorita acestui motiv este important sa urmarim o cooperare pragmatica cu China in chestiuni de inters mutual - deoarece nici o natiune nu poate raspunde singura provocarilor secolului 21. Statele Unite si China vor fi amandoua in situatii mai bune atunci cand suntem capabili sa raspundem impreuna provocarilor", a spus Obama.

Liderul american a laudat "parteneriatul" Chinei in eforturile de a declansa redresarea economica, adaugand ca guvernul de la Beijing a promovat securitatea si stabilitatea in Afganistan si Pakistan, este angajat in nonproliferarea la nivel global si sustine denuclearizarea peninsulei coreene.

"Ascensiunea unei Chine puternice si prospere poate fi o sursa pentru forta comunitatii natiunilor", a spus Barack Obama.