Statele Unite au cerut, in mod oficial, autoritatilor elvetiene sa-l extradeze pe regizorul franco-polonez Roman Polanski, cautat de justitia americana de peste 30 de ani, dupa ce acesta a fugit din SUA, in 1978, inainte de a se da sentinta intr-un proces in care era acuzat ca ar fi intretinut "relatii sexuale ilegale" cu o fata de 13 ani, relateaza Reuters.

"Cererea de extradare formulata de Statele Unite pe numele lui Roman Polanski se bazeaza pe un mandat emis de Curtea Superioara a statului California pentru districtul Los Angeles, la 1 februarie 1978, data la care Roman Polanski nu s-a prezentat in fata judecatorului, asa cum i s-a cerut prin conditiile de eliberare pe cautiune", se arata intr-un comunicat al Departamentului Federal elvetian de Justitie, transmis vineri.

Potrivit comunicatului citat, Polanski poate face apel impotriva acestei decizii.

Marti, un tribunal elvetian a respins apelul regizorului de a fi eliberat din arest, in asteptarea extradarii sale in Statele Unite. "Potrivit legii elvetiene, detentia este o regula in timpul desfasurarii procedurii de extradare", a anuntat Tribunalul Federal Elvetian. "Curtea a considerat ca riscul ca Roman Polanski sa fuga, daca este eliberat din custodie, este mare", au precizat judecatorii elvetieni.

Polanski a fost arestat pe 26 septembrie, la cererea SUA, dupa ce a ajuns la Zurich (Elvetia) unde urma sa primeasca un premiu pentru intreaga activitate.