Franta nu va trimite un singur soldat in plus in Afganistan, a declarat presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, intr-un interviu acordat cotidianului Le Figaro. Seful statului precizeaza insa ca Hexagonul nu intentioneaza sa-si reduca numarul de soldati care lupta in Afganistan deoarece, in caz contrar, Pakistanul - o putere nucleara - ar fi in pericol.

"Trebuie sa ramanem in Afganistan? Raspunsul meu este da. Si ramanem sa castigam. Nu impotriva Afganistanului, ci pentru Afganistan. Daca plecam, Pakistanul, putere nucleara, va fi amenintat", a spus presedintele.

El a subliniat insa ca Franta "nu va trimite un singur soldat in plus" in Afganistan: "Convingerea mea este ca avem nevoie de mai multi soldati afgani. Ei vor fi cei mai eficienti in castigarea acestui razboi, pentru ca este vorba de tara lor".

Nicolas Sarkozy a precizat insa ca militarii afgani trebuie platiti mai bine, pentru a evita dezertarile acestora in favoarea talibanilor.

Declaratia vine in contextul in care Statele Unite se pregatesc sa trimita inca 13.000 de soldati in Afganistan, iar Marea Britanie a aprobat recent suplimentarea trupelor din aceasta tara cu 500 de oameni.

Franta are, in prezent, 3.070 de soldati care lupta pe acest front.