Rezultatele alegerilor de duminica din Germania si Portugalia confirma scaderea popularitatii socialistilor in Europa, in favoarea formatiunilor mai radicale, care si-au inasprit pozitiile anticapitaliste pe fondul crizei, comenteaza AFP.

"Se inregistreaza o tendinta globala de scadere a popularitatii social-democratiei dupa 20 de ani", spune analistul francez Philippe Braud. Pe de o parte, "toti, chiar si cei de dreapta, au devenit social-democrati: chiar presedintele Nicolas Sarkozy sau cancelarul Angela Merkel sustin dreptul la asigurari medicale, acordarea salariului minim sau protectia sociala", explica el.

De cealalta parte, tendinta intervine intr-un context in care "mondializarea si economia de piata s-au impus, iar dreapta apare in mod surprinzator mai linistitoare", adauga analistul francez.

"Europa fara stanga", titra luni cotidianul italian La Stampa, prezentand infrangerea istorica a social-democratilor din SPD ca pe "un semnal de alarma grav" pentru stanga europeana.

Si in Portugalia, victoria socialistilor la alegerile legislative de duminica a fost temperata de pierderea majoritatii absolute in Parlament.

"Absenta din guvernele primelor doua puteri europene, Franta si Germania", stanga va lipsi in curand si din Marea Britanie, prognoza cotidianul spaniol El Pais, care critica laburistii britanici pentru gestionarea crizei.

Gravitatea crizei existentiale in care se afla stanga europeana este evidentiata de infrangerea catastrofala a Partidul Social-Democrat (SPD) din Germania, scrie The Guardian, care apreciaza ca laburistii "trebuie sa fie mai de stanga avand in vedere ca recesiunea nu le ofera oportunitati celor de stanga".

Conservatorii (CDU/CSU) lui Merkel si aliatii lor liberali din FDP au obtinut, duminica, o majoritate confortabila cu 332 de mandate din totalul de 622, potrivit rezultatelor oficiale comunicate luni dimineata.

Social-democratii (SPD), care guvernau cu Merkel de patru ani intr-o "mare coalitie" si al caror candidat la postul de cancelar era ministru al Afacerilor Externe, Frank-Walter Steinmeier, au inregistrat cel mai slab scor al lor din istorie, de 23 la suta.

In Portugalia, dintre cei 226 de deputati cunoscuti, Partidul Socialist are 96, fata de cei 78 ai Partidului Social-Democrat, principala formatiune a opozitiei de centru-dreapta.