Rusia si Ucraina si-au rezolvat disputa de lunga durata privind livrarile de gaze naturale, a declarat marti prim-ministrul ucrainean Iulia Timosneko, dupa o intalnire cu omologul sau rus Vladimir Putin, precizeaza Reuters.

Conflictele de interese din domeniul gazelor naturale au marcat relatiile ruso-ucrainene din ultimii ani si au condus, iarna trecuta, la cea mai lunga intrerupere a livrarilor catre Uniunea Europeana din ultimele decenii.

Dupa discutiile desfasurate in statiunea poloneza Sopot, doamna Timosenko a afirmat ca cele doua parti au eliminat toate problemele legate de livrarile de gaze. Conform declaratiei sale, Rusia a acceptat sa renunte la o clauza care prevedea ca partea ucraineana sa fie penalizata daca va consuma un volum de gaze mai mic decat cel convenit in ianuarie.

Legaturile apropiate ale premierului ucrainean cu autoritatile ruse, din ultimele luni, au generat speculatii ca Rusia ar putea sprijini candidatura lui Timosenko in alegerile prezidentiale, pentru a-si consolida influenta in regiune.

Rusia livreaza un sfert din necesarul de gaze al Uniunii Europene, iar majoritatea livrarilor sunt efectuate prin conducte ce tranziteaza Ucraina.