Ministrii Agriculturii din statele comunitare au inceput luni demersurile pentru a oferi un cadru legal mai strict comercializarii de alimente ce provin de la animale clonate. Demnitarii europeni nu vor merge, insa, pana la interzicerea lor, asa cum au cerut eurodeputatii si mai multe ONG-uri. Potrivit AFP, la reuniunea de la Luxembourg ministrii au adoptat un proiect de reglementare a "noilor alimente", in aceasta categorie fiind incluse si produse ca alge, plancton sau larve de scarabeu.

Proiectul are ca obiectiv, oficial, sa stimuleze dezvoltarea si introducerea pe piata comunitara de "alimente inovatoare", dar sa garanteze in acelasi timp "un nivel ridicat de securitate alimentara si de protectie a sanatatii umane", scriu jurnalistii francezi. Inainte de comercializare, produsele ar trebui sa obtina avizul Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara (EFSA) si al Comisiei Europene.

Promotorii proiectului dau asigurari ca este vorba despre o inasprire a regulilor in vigoare, cu atat mai mult cu cat, in prezent, comercializarea produselor provenite de la animale clonate nu este reglementat clar in Europa. Propunerea, care va fi supusa aprobarii Parlamentului European, ar putea da nastere unor noi controverse pentru ca, in cele din urma, autorizeaza comercializarea unor astfel de alimente, scrie AFP.

Parlamentul European, sustinut de mai multe ONG-uri, s-a pronuntat deja in favoarea unei interdictii categorice a comercializarii acestui tip de produse, tinand cont de riscurile pe care le-ar putea avea asupra oamenilor si animalelor.