Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a cerut marti tarilor membre G-20 sa adopte, in cadrul summitului care va debuta la Londra, in 2 aprilie, "masuri indraznete, extinse si coordonate" pentru a stopa criza economica mondiala, relateaza AFP.

"Daca vom continua sa lasam institutiile financiare din intreaga lume sa actioneze de o maniera imprudenta si iresponsabila, vom ramane prizonieri intr-un ciclu" similar celui care a declansat actuala criza, crede liderul american.

"Traversam o perioada de provocari economice mondiale care nu pot fi depasite prin semi-decizii sau prin eforturi izolate din partea unui numar limitat de natiuni", scrie Obama, intr-o declaratie publicata in peste 30 de ziare din intreaga lume.

"Liderii G-20 au responsabilitatea de a adopta masuri indraznete, extinse si coordonate, care nu reprezinta doar un impuls pentru reluarea cresterii economice, dar si debutul unei noi ere de angajamente economice care sa impiedice o data pentru totdeauna reaparitia unei asemenea crize", potrivit textului citat.

In perspectiva Summitului G-20 - care reuneste liderii tarilor industrializate si ai economiilor emergente - Washington a cerut majorarea cheltuielilor pentru relansarea economica, in timp ce statele europene au insistat pe nevoia unei supervizari mai stranse a sectorului bancar.

Barack Obama a minimizat insa dezacordurile dintre Statele Unite si Europa, notand ca si alte tari au adoptat planuri de relansare: "Doar o actiune coordonata poate impiedica asumarea unor riscuri iresponsabile care au cauzat aceasta criza. De aceea vreau sa profit de aceasta ocazie pentru a impulsiona reformele in ceea ce priveste cadrul de reglementare si de control".

Textul a fost publicat in 30 de cotidiene, printre care Herald Tribune, Le Monde, South China Morning Post, Die Welt sau ziarul in limba araba Asharq Al Aswat.