Autoritatile de la Beijing au dat publicitatii un raport in care mentioneaza incalcari ale drepturilor omului in Statele Unite, transmite BBC. Documentul a fost publicat la doar doua zile dupa ce Departamentul de Stat al SUA a prezentat raportul sau anual, care critica China pentru violari grave ale drepturilor omului.

Raportul publicat de China sustine ca infractiunile si crima reprezinta o amenintare pentru multi americani, iar discrimarile rasiale sunt prezente in intreaga societate.

Potrivit BBC, documentul prezinta o "imagine intunecata" a Statelor Unite, unde crimele violente sunt o amenintare generalizata pentru americani.

Drepturile economice, sociale si culturale ale americanilor nu sunt protejate asa cum se cuvine, sustin oficialii chinezi, precizand ca multi adolescenti americani au "tulburari de personalitate".

"Obiceiul americanilor de a vedea paiul din ochiul altora, fara sa remarce barna din ochii lor, este o dovada a dublului standard si a ipocriziei SUA in chestiunile legate de drepturile omului", afirma documentul.

SUA: China a torturat opozanti si a hartuit dizidenti

Miercuri a fost publicat raportul anual al Departamentului de stat pe acest subiect, China fiind aspru criticata, la doar trei zile dupa vizita secretarului de stat Hillary Clinton la Beijing. "Bilantul guvernului chinez in materie de drepturile omului ramane slab si s-a agravat in unele regiuni", subliniind "reprimarea minoritatilor etnice in regiunea autonoma Uighur Xinjiang si in Tibet".

Raportul Departamentului de Stat denunta torturile aplicate opozantilor si hartuirea disidentilor, indeosebi pe durata Jocurilor Olimpice din vara anului trecut.

Imediat dupa aparitia raportului in SUA, purtatoarea de cuvant a diplomatiei chineze, Ma Zhaoxu, a declarat: "Facem apel la SUA sa se concentreze pe propriile probleme in domeniul drepturilor omului si sa inceteze sa mai pozeze in gardianul libertatilor umane".

Corespondentul BBC la Beijing afirma ca publicarea celor doua rapoarte a devenit o "traditie" anuala, fara un impact major in practica.