Fosta Prima Doamana a SUA, Hillary Clinton, ar putea ocupa functia de secretar de Stat in Administratia Obama, doi consilieri ai presedintelui ales confirmand pentru CNN ca senatorul de New York este luat in calcul pentru a deveni seful diplomatiei americane. In acest timp, fostul vicepresedinte american Al Gore a refuzat postul de "Ţar al energiei" pe care Administratia Obama doreste sa-l creeze, au sustinut mai multe surse de la Washington.

Zvonuri despre posibila numire a lui Clinton au aparut inca de saptamana trecuta, dupa victoria lui Obama la alegerile din 4 noiembrie, insa ele au fost respinse de unii lideri democrati care au pus la indoiala capacitatile de diplomat ale senatorului de New York.

Discutiile privind posibila numire a lui Hillary Clinton au fost insa reluate joi, la doar o zi dupa ce Obama a numit consilieri de-ai fostului presedinte Clinton in echipa sa de tranzitie (31 de persoane din totalul de 47 numiti pana acuma), iar fosta Prima Doamana s-a deplasat la Chicago. "Vizita in interes persoanal", au sustinut apropiatii sai.

Unul dintre consilierii lui Obama, Bill Daley, a refuzat sa comenteze aceste speculatii, dar a laudat-o pe Hillary. "Presedintele ales are multe functii importante de acoperit", a spus Daley, adaugand ca "senatorul Clinton este in mod evident o persoana cunoscuta in lumea intreaga, respectata si s-a dovedit un formidabil om politic si un mare american, in opinia mea".

La randul sau, un purtator de cuvant al lui Hillary Clinton, Philippe Reines, a afirmat ca toate intrebarile despre o posibila candidadura trebuie adresate echipei de tranzitie a lui Obama.

Alti posibili candidati la functia de secretar de Stat sunt senatorul de Massachusetts John Kerry, guvernatorul statului New Mexico, Bill Richardson, fostul lider al majoritatii democrate din Senat, Tom Daschle, si senatorul republican de Nebraska, Chuck Hagel.

Analistii sunt de parere ca numirea lui Hillary Clinton in fruntea Departamentului de Stat ar putea inchide prapastia dintre ea si Obama, dupa lupta pe viata si pe moarte pe care au purtat-o pentru nominalizarea Partidului Democrat la Casa Alba. De asemenea, instalarea fostei Prime Doamne in Administratia Obama ar putea avea efecte benefice asupra unitatii partidului, afectata din cauza disputelor intre sustinatorii lui Hillary si cei ai presedintelui ales.

In plus, Hillary este cunoscuta pentru munca sa internationala in problemele drepturilor omului si a femeilor, iar numirea sa ar putea usura eforturile lui Obama de a reface legaturile cu aliatii SUA din intreaga lume.

Gore a refuzat postul de "Ţar al energiei"

In acest timp, fostul vicepresedinte american Al Gore a refuzat postul de "Ţar al energiei" pe care Administratia Obama doreste sa-l creeze, au sustinut mai multe surse de la Washington.

"Gore a declarat ca nu doreste aceasta functie", au afirmat sursele.

Echipa lui Obama a refuzat sa comenteze propunerea facuta lui Gore si chiar sa confirme daca va exista un astfel de post. Obama a promis in timpul campaniei electorale ca va incerca sa creeze o industie energetica "verde", care va reduce dependenta SUA de petrolul strain si va crea milioane de locuri de munca ecologice.