Motivul este pur comercial si a fost enuntat chiar de primarita orasului, lady Eibhlin Byrne: "Vrem sa impulsionam activitatile comerciale si sa contribuim cu totii la cresterea vinzarilor in magazinele din Dublin".

Prin urmare, de duminica seara, centrul Dublinului este plin de luminitele traditionale de Craciun, iar in buricul orasului, pe Bulevardul O’Connell, a fost instalat un brad realizat in totalitate din becuri si lampi ecologice.

Decizia oficialitatilor este laudata de comercianti, avind in vedere ca anul trecut aproape 300.000 de irlandezi au preferat sa mearga in Statele Unite de sarbatori, unde au cheltuit peste 500 de milioane de euro!

Mai mult, recesiunea economica din acest an a dus la scaderea vinzarilor in magazinele din intreaga Irlanda. De altfel, magazinele din Dublin au inca din octombrie standuri destinate produselor de Carciun.

De alta parere sint insa o parte dintre oamenii obisnuiti, care nu inteleg de ce, daca tot este recesiune economica, iar veniturile familiilor sint in scadere, sint indemnati inca de acum sa-si inceapa cumparaturile de Craciun.

O alta critica a venit din cauza faptului ca becurile si lampile care au fost folosite in alcatuirea bradului au fost cumparate de catre Primarie din Franta, in detrimentul unui furnizor irlandez.

Spectacolul de duminica seara, din centrul capitalei Irlandei, care a fost finalizat cu aprinderea pomului, a fost marcat de o puternica tenta sociala, componenta de baza a vietii in Irlanda: pe scena au urcat reprezentantii Special Olympics Irlanda, iar in multime zeci de volunatari de la organizatii umanitare s-au plimbat cu cosulete de plastic, pentru a strange donatii din partea publicului.