Alegerea lui Barack Obama in functia de presedinte al Statelor Unite va insemna sfaristul "deceniilor in care interesele Israelului au fost puse pe primul loc" in Orientul Mijlociu, a declarat reverendul Jesse Jackson, unul dintre sustinatorii declarati ai candidatului democrat, scrie New York Post.

Jackson crede ca, desi "sionistii care au controlat politica americana timp de decenii" raman puternici, acestia vor pierde o mare parte a influentei actuale, odata ce Obama se va instala la Casa Alba.

Influentul reverend a promis "schimbari fundamentale" in politica externa a Statelor Unite, afirmand ca America va "trebui sa vindece ranile" pe care le-a provocat altor natiuni, sa-si revizuiasa politica de aliante si sa-si ceara scuze pentru "aroganta administratiei Bush".

"Obama inseamna schimbare. Si schimbarea pe care Obama o promite nu se limiteaza la ceea ce vom face in America. Este o schimbare a felului in care America priveste lumea intreaga si locul sau in aceasta lume", a spus Jackson.

Reverendul a fost extrem de critic in ceea ce priveste abordarea presedintelui Bush in conflictul israelo-palestinian.

"Bush s-a temut de un esec si de supararea Israelului, asa ca a lasat lucrurile nerezolvate. Barack va schimba acest aspect pentru ca, atata timp cat palestinienii nu au vazut inca dreptatea, Orientul Mijlociu ramane o sursa de pericol pentru noi toti", a spus el.

"Barack este decis sa repare relatiile noastre cu lumea islamului si cu musulmanii. Multumita trecutului sau si a apropierii ecumenice, Obama stie cum simt musulmanii, ramanand in acelasi timp fidel propriei credinte", apreciaza Jackson.