Statuia Lupoaicei cu gemeni, simbol al Romei, dateaza din secolul XIII, si nu din anii 500 inainte de Cristos, cum se credea pana acum, au decis specialistii, dupa ce au supus opera de arta la testul cu carbon.

Statuia, reprezentand o lupoaica ce ii alapteaza pe gemenii Romulus si Remus, a fost, de-a lungul timpului, simbolul originilor mitice si al puterii Imperiului Roman. Faptul ca figurile gemenilor Romulus si Remus au fost adaugate statuii in secolul XV era deja cunoscut de specialisti.

Potrivit ziarului La Repubblica, Universitatea din Salerno a efectuat 20 de teste, care au indicat ca statuia dateaza cu certitudine din anii 1.200.

Disputele privind originea statuii dateaza inca din secolul al XVIII-lea. Pana in prezent, majoritatea specialistilor credeau ca Lupa Capitolina, cum este cunoscuta opera de arta, este o opera etrusca datand din secolul V inainte de Cristos.

Lupa Capitolina este emblema clubului de fotbal AS Roma si a fost simbolul Olimpiadei din 1960, care a avut loc in capitala Italiei.

O copie a celebrei statui a fost donata Romaniei in 1906. Statuia a fost amplasata initial in Parcul Carol si, dupa mai multe schimbari de locatie, a ajuns in Piata Romana. De-a lungul timpului, au fost furate, in repetate randuri, atat cele doua figurine ale gemenilor, cat si lupoaica, dar autoritatile au reusit, de fiecare data, sa recupereze opera de arta.

Cotidianul Gandul scrie, in editia on-line, ca din perioada comunista exista o legenda conform careia Romulus si Remus ar fi fost folositi pentru supraveghere. Motivul pentru care dispareau pe rand Romulus si Remus era ca Securitatea trebuia sa schimbe bateriile aparatelor audio-video din interiorul statuilor.