Un european din cinci a consumat cannabis cel putin o data in viata, iar 13,4 milioane s-au drogat in cursul ultimelor luni, arata un studiu al Observatorului european pentru Droguri si Toxicomanie (OEDT) publicat joi si citat de AFP.

In studiul de 700 de pagini, publicat cu ocazia Zilei internationale de lupta impotriva drogurilor, expertii atrag atentia asupra folosirii cannabisului, "un fenomen cultural controversat".

Potrivit documentului, Marocul ramane pricipalul furnizor de cannabis in Europa. Urmeaza Thailanda, Afganistan, Pakistan, unele state ale Asiei centrale si ale fostei Uniuni Sovietice.

In ultimele decenii a avut loc o schimbare pe piata drogurilor. In anumite tari europene, productia locala reprezinta o parte importanta a ofertei (peste 50% in Marea Britanie).

Pretul rasinei de cannabis variaza intre 1,4 euro/gram in Spania si 21,5 euro/gram in Norvegia, iar cel al ierbii de cannabis este intre 1,1 si 12 euro.

Statele europene si-au inasprit in ultimii ani legislatia privind pedepsirea consumului de droguri, dar problemele legate de droguri sunt considerate mai putin importante decat somajul sau saracia, chiar daca numarul consumatorilor creste rapid, mai arata studiul.