Fostul ministru grec de finanţe Yanis Varoufakis nu a primit permisiunea de a intra în Germania pentru a participa la o conferinţă controversată pro-palestiniană la Berlin, deoarece autorităţile se temeau că unii participanţi vor face remarci antisemite, potrivit AFP, relatează Agerpres.

Yanis VaroufakisFoto: Re/Fotogramma / Zuma Press / Profimedia

Au fost impuse mai multe interdicţii de intrare în Germania, inclusiv una împotriva lui Varoufakis, "pentru a preveni orice propagandă antisemită şi antiisraeliană la eveniment", au declarat pentru AFP autorităţile germane de securitate.

Varoufakis, co-fondator al partidului paneuropean de stânga Diem25, a scris sâmbătă pe reţeaua de socializare X că Ministerul german de Interne a emis o "interdicţie de activitate" împotriva sa, adică "o interdicţie asupra oricărei activităţi politice".

Acest lucru este valabil şi pentru participarea la evenimente online, de exemplu prin intermediul reţelei Zoom, potrivit politicianului.

Cu toate acestea, potrivit informaţiilor mediilor de securitate, care le-au confirmat pe cele din cotidianul Handelsblatt, este vorba într-adevăr de o interdicţie de intrare în Germania.

Poliţia germană a întrerupt şi apoi a interzis conferinţa vineri, la mai puţin de o oră după ce a început, deoarece unul dintre vorbitori nu avea permisiune de activitate politică în Germania, a explicat ea pe X, fără a-i oferi identitatea.

Poliţia a precizat ulterior pe X că a interzis desfăşurarea conferinţei, care era programată să aibă loc de vineri până duminică.

Războiul din Gaza a stârnit controverse în Germania, unde sprijinul puternic al Berlinului pentru Israel a fost criticat, deoarece vocile pro-palestiniene au fost marginalizate