Rusia încearcă să spargă linia de apărare ucraineană cu asalturi mecanizate înainte ca noroiul de primăvară să împiedice mișcările blindatelor, iar sosirea de noi ajutoare occidentale să consolideze poziția forțelor Kievului, arată o analiză a experților de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Înalți ofițeri ucraineni au avertizat deja, pentru Politico, că linia frontului este în pericol să se prăbușească în unele puncte.

Un tanc rusesc trage asupra pozițiilor ucraineneFoto: Russian Defense Ministry Press Service / AP / Profimedia

Forțele rusești au lansat în ultimele săptămâni mai multe atacuri mecanizate ample împotriva Ucrainei, ceea ce sugerează că Moscova speră să reușească o pătrundere prin linia de apărare, înainte ca forțele Kievului să primească mai multe ajutoare occidentale, spune analiza ISW, un think-tank cu sediul la Washington DC.

Ucraina a reușit până acum să respingă aceste asalturi, care au constat în infanterie sprijinită de blindate, în ciuda faptului că se confruntă cu o criză de arme și muniție.

Asalturile s-au derulat în ultimele săptămâni, primul dintre ele având loc, se pare, pe 20 martie, potrivit ISW.

Chiar oficialii de la Kiev au declarat că trupele ucrainene au respins un asalt de amploare în apropiere de Lîman, la nord de Bahmut. Imagini geolocalizate publicate de oficiali au arătat forțele ucrainene luptând cu vehiculele blindate rusești în zonă.

Pe 30 martie, forțele ucrainene de lângă Tonenke, la vest de Avdiivka, păreau să fi obținut o victorie mai mare, respingând un asalt mecanizat rusesc de mărimea unui batalion. Un militar a declarat că Ucraina a distrus 12 din cele 36 de tancuri rusești și opt din cele 12 vehicule de luptă ale infanterie.

Imagini video au arătat o parte din bătălia intensă, inclusiv tancuri rusești devastate de rachetele ghidate antitanc lansate de ucraineni.

Sâmbătă, forțele rusești au încercat un alt asalt blindat de proporții la vest de Tonenke, în regiunea Donețk. Rușii au intrat direct sub tirul ucrainean, pierzând mai multe vehicule blindate.

Apoi, pe 3 aprilie, imagini geolocalizate citate de ISW au arătat un asalt mecanizat de mărimea unui pluton. ISW a remarcat că acesta pare a fi un incident recent, dar diferit de imaginile din 20 martie.

Explicațiile experților pentru atacurile rusești intense

Există câteva explicații pentru creșterea bruscă a numărului de asalturi mecanizate, spun experții în război.

„Este posibil ca forțele rusești să intensifice asalturile mecanizate înainte ca terenul noroios să devină mai pronunțat în primăvară și să facă mai dificil războiul de manevră mecanizat”, a observat ISW. Experții în război au explicat în mod repetat că noroiul poate fi un obstacol important pe câmpul de luptă primăvara și toamna.

Dar aceste asalturi mecanizate ar putea fi, de asemenea, programate pentru ca rușii să profite la maximum de dificultățile actuale ale Ucrainei, au arătat analiștii think tank-ului.

„Forțele rusești ar putea, de asemenea, să intensifice asalturile mecanizate pentru a profita de criza ucraineană de echipament înainte de sosirea asistenței de securitate occidentale așteptate”, a explicat ISW. Asalturile par să aibă loc, în general, în același timp cu intensificarea atacurilor cu rachete și drone, sugerând un efort comun al forțelor rusești.

Deocamdată, Ucraina a reușit să facă față acestor atacuri. Dar rămâne neclar dacă forțele sale își pot menține apărarea, având în vedere limitele ajutorului occidental. Oficialii ucraineni, inclusiv președintele Volodimyr Zelenski, au subliniat nevoia disperată de muniție și arme în ultimele luni.

După cum au remarcat analiștii ISW în raportul lor privind respingerea asaltului mecanizat rusesc din 30 martie, „este posibil ca forțele ucrainene să fi fost nevoite să cheltuiască o cantitate semnificativă de material pentru a se apăra împotriva asaltului”. În timp, menținerea unei apărări puternice s-ar putea să nu fie posibilă.

Liniile frontului ucrainean, în pericol să se prăbușească în fața unui asalt major

Situația este complicată din cauza superiorității numerice rusești și a atacurilor cu bombe ghidate cu precizie care au lovit pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că Rusia va putea probabil să „spargă linia frontului în unele părți”, au spus pentru Politico mai mulți înalți ofițeri ucraineni care au servit sub administrația fostului comandant al armatei Valeri Zalujnîi.

Potrivit unui ofițer, doar curajul și rezistența ucrainenilor, precum și erorile comandanților ruși sunt cele care ar putea modifica acum dinamica sumbră.

Sursele Politico au făcut printre altele referire și la întârzierea cu care au sosit în mod constant munițiile și sistemele de armament, care s-au dovedit de asemenea insuficiente pentru a face diferența pe front.

Ofițerii au mai explicat că, în mod repetat, armele primite au devenit destul de repede redundante, deoarece ele erau contracarate rapid de ruși.

„De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP (furnizate de Marea Britanie și Franța) - dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii studiază mereu. Ei nu ne dau o a doua șansă. Și au succes în acest sens”, a spus una dintre surse pentru Politico.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina