O brigadă a armatei ucrainene a publicat imagini cu lovituri care distrug mai multe tancuri și blindate dintr-o coloană rusească, clipul video fiind postat pe Facebook după ce s-a aflat că trupele Moscovei au încercat sâmbătă un asalt mecanizat de proporții ce s-a soldat cu pierderi mari.

Un atac mecanizat rusesc s-a soldat cu un dezastruFoto: Captura Facebook

Brigada 25 aeropurtată separată „Sicheslav” a postat clipul pe Facebook, însoțit de un mesaj în care spune că „Nimic nu este imposibil pentru noi”.

Reușitele lor au venit în condițiile în care rușii au încercat cel mai mare atac mecanizat de după octombrie 2023, dar acesta s-a terminat cu un dezastru pentru ei.

În imaginile filmate din dronă se vede cum sunt distruse mai multe tancuri și vehicule de luptă ale infanteriei rusești, cel puțin o parte dintre ele părând a fi lovite cu rachete lansate din sisteme portabile. Ucrainenii au folosit astfel de sisteme antitanc cu succes de-a lungul războiului, printre cele mai folosite fiind Stugna-P sau Javelin.

De altfel, cu o zi înainte, aceeași brigadă a postat un alt clip, în care se vede cum unul dintre soldații săi reușește o lovitură cu un lansator Javelin.

Duminică, un militar ucrainean a raportat că forțele ruse, inclusiv elemente ale Regimentului 6 de tancuri al Rusiei (Divizia 90 tancuri, Districtul militar central - CMD), au angajat sâmbătă 36 de tancuri și 12 vehicule de luptă ale infanteriei (IFV) de tip BMP într-un asalt mecanizat de mari dimensiuni în apropiere de Tonenke.

Imagini geolocalizate publicate duminică au arătat un număr mare de vehicule blindate și tancuri rusești distruse și avariate de-a lungul unui drum la nord-vest de Tonenke (la vest de Avdiivka).

Militarul ucrainean a spus că forțele ucrainene au distrus 12 tancuri rusești și opt IFV-uri inamice în timpul asaltului și a precizat că asaltul frontal nu a reușit să străpungă linia ucraineană.

Faptul că ucrainenii au putut să se apere împotriva asaltului de pe 30 martie, mai ales în apropiere de Avdiivka, unde au fost nevoiți să se retragă rapid pe noi poziții defensive în urma pierderii orașului, este un indicator pozitiv pentru capacitatea Ucrainei de a se apăra împotriva viitoarelor asalturi rusești pe scară largă și a operațiunii ofensive rusești preconizate pentru vara anului 2024, subliniază ISW.

Capacitatea demonstrată a Ucrainei de a se apăra cu pricepere împotriva unui asalt rusesc pe scară largă într-o parte deosebit de critică a frontului, în ciuda problemelor cu care se confruntă, sugerează că forțele ucrainene pot obține efecte semnificative pe câmpul de luptă dacă sunt echipate corespunzător.