Situația de pe front este sumbră, iar forțele Rusiei ar putea reuși să spargă linia de apărare a Ucrainei în anumite locuri, în cazul unui asalt major, au avertizat mai mulți înalți ofițeri ucraineni, citați de publicația Politico.

Soldati ucraineni care au scapat din AvdiivkaFoto: Narciso Contreras / AFP / Profimedia

Ajutorul militar american pentru Kiev este încă blocat în Congres, într-un moment în care forțele ucrainene fac eforturi pentru a rezista atacurilor Rusiei, pe o lungă linie a frontului care se întinde de la Harkov, în nord, la Odesa, în sud.

Situația este complicată din cauza superiorității numerice rusești și a atacurilor cu bombe ghidate cu precizie care au lovit pozițiile ucrainene de câteva săptămâni, ceea ce înseamnă că Rusia va putea probabil să „spargă linia frontului în unele părți”, au spus pentru Politico mai mulți înalți ofițeri ucraineni care au servit sub administrația fostului comandant al armatei Valeri Zalujnîi.

Potrivit unui ofițer, doar curajul și rezistența ucrainenilor, precum și erorile comandanților ruși sunt cele care ar putea modifica acum dinamica sumbră.

Sursele Politico au făcut printre altele referire și la întârzierea cu care au sosit în mod constant munițiile și sistemele de armament, care s-au dovedit de asemenea insuficiente pentru a face diferența pe front.

Ofițerii au mai explicat că, în mod repetat, armele primite au devenit destul de repede redundante, deoarece ele erau contracarate rapid de ruși.

„De exemplu, am folosit cu succes rachetele de croazieră Storm Shadow și SCALP (furnizate de Marea Britanie și Franța) - dar doar pentru o perioadă scurtă de timp. Rușii studiază mereu. Ei nu ne dau o a doua șansă. Și au succes în acest sens”, a spus una dintre surse pentru Politico.

Sursele Politico au subliniat de asemenea că armata ucraineană are nevoie de mai mulți recruți. Fostul comandant Zalujnîi estimase că Ucraina ar avea nevoie de 500.000 de noi militari pentru a împrospăta forțele și pentru a-i schimba pe oamenii care luptă deja de mai bine de doi ani.

Volodimir Zelenski a promulgat marți două legi care reduc vârsta de recrutare pentru ucraineni de la 27 la 25 de ani și îi obligă pe cei care au primit scutiri pentru diverse dizabilități să se supună unei noi evaluări, potrivit Reuters.

Urmărește LIVE ultimele evoluții ale războiului din Ucraina