Joe Biden a declarat vineri că Statele Unite vor impune costuri Rusiei pentru „încercările îngrozitoare” de a folosi cetățeni americani drept monedă de schimb, relatează Reuters.

Joe BidenFoto: Evan Vucci / AP / Profimedia

Afirmațiile președintelui american au venit în ziua în care se împlinește un an de când Evan Gershkovich, corespondentul la Moscova al Wall Street Journal, a fost arestat de autoritățile ruse.

În vârstă de 32 de ani, Gershkovich a devenit primul jurnalist american arestat în Rusia pentru acuzații de spionaj de la sfârșitul Războiului Rece când a fost reținut pe 29 martie 2023 de Serviciul Federal de Securitate. De atunci, justiția rusă a prelungit în mod repetat mandatul de arestare preventivă. Ultimul mandat expiră în 30 iunie.

„Precum le-am spus părinților lui Evan, nu-mi voi pierde niciodată speranța. Vom continua să lucrăm zilnic pentru a obține eliberarea lui”, a declarat Joe Biden într-o declarație de presă emisă de Casa Albă.

Președintele american a numit încarcerarea lui Gershkovich drept o situație „injustă și ilegală”.

„Vom continua să denunțăm și să impunem costuri pentru încercările îngrozitoare de a folosi americani ca monedă de schimb”, a continuat Joe Biden.

Numele jurnalistului a apărut de numeroase ori în discuții despre schimburi de prizonieri între SUA și Rusia.

În interviul acordat lui Tucker Carlson, președintele rus Vladimir Putin a afirmat că Gershkovich ar putea fi eliberat la un moment dat în schimbul unui prizonier rus deținut în străinătate, dar până în prezent nu s-a materializat niciun acord în acest sens.

Kremlinul a declarat joi că este nevoie de „liniște completă” în timpul discuțiilor privind un posibil schimb de prizonieri care ar putea să-l implice pe jurnalistul american.

FSB l-a acuzat pe jurnalist că a încercat să obțină secrete militare. Gershkovich, Wall Street Journal și SUA au respins acuzațiile de spionaj.

În comunicatul de vineri, Joe Biden condamnă și situația lui Paul Whelan, un fost pușcaș marin american arestat la Moscova în 2018 și condamnat la 16 ani de pușcărie pentru spionaj în 2020.

„Pentru Evan, pentru Paul Whelan și pentru toți americanii ținuți ostatici sau reținuți ilegal în străinătate: suntem alături de voi. Și nu ne vom opri din a munci pentru a vă aduce acasa”, a precizat Biden.

Principalii lideri din Congresul american, democratul Chuck Schumer și republicanul Mike Johnson, au emis vineri, de asemenea, un comunicat în care numește arestarea jurnalistului o decizie lipsită de motive și injustă.