Franța a înaintat o solicitare către 45 de guverne străine pentru a contribui cu câteva mii de militari, polițiști și personal civil pentru a asigura securitatea Jocurilor Olimpice de la Paris care se vor desfășura în vară, au declarat vineri surse guvernamentale citate de Reuters. 35 dintre aceste 45 de țări au răspuns deja pozitiv solicitării primite.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Planul francez este de a desfășura 45.000 de polițiști, 20.000 de agenți privați de securitate și circa 15.000 de militari în fiecare zi pentru a proteja milioane de spectatori și turiști care se vor afla în Franța pe durata evenimentului sportiv.

Competiția se dovedește o problemă complexă geopolitică și de securitate în condițiile în care se desfășoară în același timp cu războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Guvernul francez a ridicat în ultimele zile alerta de securitate de risc terorist la cel mai ridicat nivel.

„Contextul de securitate, în special în ultimele săptămâni, înseamnă că trebuie să manifestăm atenție extremă privind securitatea acestor Jocuri Olimpice”, a declarat un oficial militar care a vorbit sub protecția anonimatului cu Reuters.

Prezența unor polițiști străini la evenimente sportive majore nu este ieșită din comun, dar este rar ca o țară să ceară sprijin prin prezența unor soldați străini.

La ultimul campionat mondial la fotbal, din Qatar, Franța a sprijinit organizatorii cu câini care să detecteze explozibili și echipament și personal anti-dronă.

Potrivit unei surse din interiorul ministerului de interne, guvernul francez a înaintat solicitarea în ianuarie către 45 de state. Parisul dorește să-și întărească forțele cu 2.000 de ofițeri, atât militari cât și non-militari.

Sprijinul militar și polițienesc de care are nevoie Franța include brigăzi motorizate și ecvestre, experți în documente falsificate, specialiști în deminare și anti-drone, dar și echipe cu câini care să detecteze explozibili.

Polonia a anunțat joi că se alătură eforturile internaționale prin trimiterea de trupe, inclusiv câini. Germania a spus, la rândul ei, în martie că ar putea contribui.

Alți aliați europeni, inclusiv Marea Britanie și Italia, vor participa prin oferirea de zeci de polițiști care să patruleze pe străzi.

Potrivit sursei din guvernul francez care a vorbit cu Reuters, 35 de state din cele 45 au răspuns până acum pozitiv la solicitarea Franței.

„Este o abordare clasică din partea țărilor gazde ale unor evenimente internaționale majore, precum a fost și cazul în timpul campionatului mondial de rugby”, a declarat sursa guvernamentală.

Franța a beneficiat de sprijinul a 160 de membri a unor servicii de securitate din Europa în timpul turneului pe care l-a găzduit în septembrie 2023.

Pe lângă țările care au primit solicitări de sprijin, Israel și Statele Unite vor trimite capacități de securitate proprii pentru sportivii și cetățenii săi.

Războiul din Gaza și protestele împotriva acțiunilor armatei israeliene sporește îngrijorarea cu privire la securitatea delegației israeliene, iar pentru protecția sportivilor din Israel vor fi necesare măsuri sporite, a spus o sursă fără a oferi detalii despre sensibilitatea situației.

Mai multe delegații din Israel au sosit deja în Franța pentru a lucra la prevenirea unor potențiale probleme.

Jocurile Olimpice se vor desfășura în Paris în perioada între 26 iulie - 11 august 2024.