Preşedintele francez Emmanuel Macron a ridicat tonul duminică la premierul israelian Benjamin Netanyahu, exprimându-şi din nou „opoziţia fermă” faţă de o ofensivă la Rafah şi avertizând că „transferul forţat de populaţie constituie o crimă de război”, transmite AFP.

Emmanuel MacronFoto: Peter Dejong / AP / Profimedia

În cursul unei convorbiri telefonice cu premierul israelian, preşedintele francez a condamnat de asemenea „cu fermitate recentele anunţuri israeliene în materie de colonizare”, potrivit unui comunicat al preşedinţiei franceze difuzat duminică, relatează France Presse și Agerpres. Vineri, Israelul a anunţat confiscarea a 800 de hectare de teren în Cisiordania.

Macron şi-a anunţat totodată intenţia de a prezenta Consiliului de securitate al ONU un proiect de rezoluţie vizând o „încetare a focului imediată şi durabilă” în Gaza, după ce vineri Moscova şi Beijingul s-au opus unui proiect similar al SUA, calificându-l drept „ipocrit”.

Preşedintele francez a insistat în acelaşi timp ca Israelul să deschidă „neîntârziat şi necondiţionat toate punctele de trecere existente către Fâşia Gaza”.

Emmanuel Macron a discutat duminică la telefon şi cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei, în cursul convorbirii cei doi lideri evocând „bilanţul şi situaţia umanitară nejustificabile din Gaza”, potrivit preşedinţiei franceze.

Liderii francez şi iordanian au făcut apel la o „încetare a focului imediată şi durabilă”, „insistând că supunerea civililor la riscul de foamete nu poate fi justificată”, şi s-au pronunţat în favoarea unei soluţii cu două state, „implicând crearea unui stat palestinian care să includă Gaza”.

Israel-Hamas: Șefa diplomației germane îndeamnă părţile la concesii

De asemenea, ministrul german de externe, Annalena Baerbock, a îndemnat duminică Israelul şi mişcarea palestiniană islamistă Hamas să accepte concesii în cadrul negocierilor care au loc în Qatar cu privire la războiul din Gaza şi să convină asupra unui armistiţiu.

Decesele oamenilor din Gaza şi suferinţele celor peste 100 de ostatici rămaşi în mâinile Hamas sunt interconectate, iar suferinţele trebuie să înceteze pentru toată lumea, a declarat Annalena Baerbock, care efectuează luni şi marţi o vizită în Egipt, Israel şi teritoriile palestiniene, a şasea de la începutul războiului, a relatat agenția germană de presă DPA, citată de Agerpres.

Ea a apreciat totodată că Israelul trebuie să „deschidă punctele de trecere a frontierei pentru a permite ajutoarelor” să ajungă în mai mare măsură în Gaza, unde situaţia umanitară este disperată, subliniind că paraşutarea de ajutoare nu constituie o soluţie sustenabilă.

Şefa diplomaţiei germane a precizat că Germania îşi „menţine responsabilitatea pentru securitatea Israelului” şi a făcut apel la Hamas să renunţe la arme şi să se angajeze că nu va mai lansa atacuri teroriste împotriva Israelului.

„Dar acest scop nu poate fi atins pe cale pur militară, iar acţiunea militară are limitele sale în dreptul internaţional”, a avertizat ea guvernul israelian.

Apelul Annalenei Baerbock la un armistiţiu umanitar a fost întâmpinat cu critici de omologul său israelian Israel Katz, cu care urmează să poarte discuţii marţi.

„Ne aşteptăm ca prietenii noştri să continue să susţină Israelul în aceste vremuri dificile şi nu să-l slăbească în faţa organizaţiei teroriste Hamas”, a scris Katz pe reţeaua X, insistând că un armistiţiu umanitar nu poate fi anunţat în absenţa eliberării ostaticilor israelieni, dar şi că Israelul şi aliaţii săi trebuie „să continue să lucreze împreună pentru a spori ajutorul umanitar pentru Gaza”.

Aflat duminică la Cairo, și secretarul general al ONU Antonio Guterres a cerut Israelului să „ridice ultimele obstacole în calea ajutorului” pentru Fâşia Gaza, ameninţată de foamete, făcând încă o dată apel către Israel şi gruparea Hamas să „înceteze imediat focul”.

Citește și: