Ministrul israelian de externe Israel Katz a calificat sâmbătă ONU drept „organizaţie anti-israeliană” după vizita la marginea Fâşiei Gaza a secretarului general al ONU Antonio Guterres, care a cerut un „armistiţiu umanitar imediat”, relatează AFP și Agerpres.

Israel KatzFoto: ALEXANDROS MICHAILIDIS / Alamy / Alamy / Profimedia

„Sub conducerea sa, ONU a devenit o organizaţie antisemită şi anti-israeliană care adăposteşte şi încurajează terorismul”, a scris Israel Katz pe platforma X (fostă Twitter).

„Secretarul general al ONU Antonio Guterres a venit astăzi pe partea egipteană a punctului de trecere de la Rafah şi a dat vina pe Israel pentru situaţia umanitară din Gaza, fără a-i condamna în niciun fel pe teroriştii Hamas care jefuiesc ajutorul umanitar”, a acuzat responsabilul israelian.

Acesta este un nou episod în tensiunile recurente dintre Israel şi Naţiunile Unite.

După cinci luni şi jumătate de război care a cufundat Fâşia Gaza într-o situaţie umanitară catastrofală, Guterres a vizitat sâmbătă partea egipteană a Rafah, un oraş situat între teritoriul palestinian şi Egipt.

Responsabilul ONU a spus că a venit pentru a atrage atenţia asupra „durerii” locuitorilor din Gaza, prizonierii „unui coşmar fără sfârşit”.

„Nimic nu justifică atacurile oribile ale Hamas din 7 octombrie. Şi nimic nu justifică pedeapsa colectiva suferită de poporul palestinian. Acum, mai mult ca niciodată, este timpul pentru un armistiţiu umanitar”, a subliniat el.

Ministerul Sănătăţii al Hamas a raportat că nouă persoane au fost ucise sâmbătă de tiruri israeliene în timp ce aşteptau distribuirea ajutoarelor la periferia oraşului Gaza.

Citește și: