Forțele israeliene au asediat duminică alte două spitale din Gaza, blocând echipele medicale sub tiruri de armament greu, a afirmat Semiluna Roșie palestiniană, iar Israelul a declarat că a capturat 480 de militanți în luptele care continuă la principalul spital din Gaza, Al Shifa, potrivit Reuters.

Mare parte din Fâșia Gaza s-a transformat în ruine după masivele bombardamente israelieneFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Forțele israeliene spun că spitalele din enclava palestiniană, unde războiul face ravagii de peste cinci luni, au fost frecvent folosite de militanții Hamas ca baze și depozite de armament. Hames și personalul medical neagă acest lucru.

Semiluna Roșie palestiniană a afirmat că unul dintre membrii personalului său a fost ucis când tancurile israeliene au pătruns brusc în zonele din jurul spitalelor Al-Amal și Nasser din sudul orașului Khan Younis, pe fondul unor bombardamente și focuri de armă intense.

Forțele blindate israeliene au izolat spitalul Al-Amal și au efectuat operațiuni ample cu buldozere în apropierea acestuia, a transmis Semiluna Roșie într-un comunicat, adăugând: „Toate echipele noastre sunt în pericol extrem în acest moment și sunt complet blocate".

Aceasta a afirmat că forțele israeliene cer acum evacuarea completă a personalului, a pacienților și a persoanelor strămutate din incinta Spitalului Al Amal și trag bombe fumigene în zonă pentru a-i forța pe ocupanții acestuia să plece.

Armata israeliană a spus că forțele sale lovesc „infrastructura" din Khan Younis folosită ca punct de adunare de militanți Hamas.

Ministerul Hamas al Sănătății din Gaza a afirmat că zeci de pacienți și cadre medicale au fost reținute de forțele israeliene la Al Shifa din orașul Gaza, în nordul enclavei, care se află sub control israelian de o săptămână.

Al Shifa este una dintre puținele unități sanitare care funcționează măcar parțial în nordul Gaza și, ca și alte spitale, îi găzduiește pe unii dintre cei aproape 2 milioane de civili - peste 80% din populația Gaza - strămutați de război.

Cel puțin 32.226 de palestinieni au fost uciși, dintre care 84 în ultimele 24 de ore, și 74.518 au fost răniți în ofensiva aeriană și terestră desfășurată după 7 octombrie de Israel în acest teritoriu de coastă dens populat, a afirmat ministerul sănătății din Gaza într-o actualizare transmisă duminică.