Canada trebuie să își crească bugetul alocat cheltuielilor militare, a declarat joi ministrul canadian al apărării Bill Blair, dând totodată asigurări că acest lucru se va întâmpla în contextul amenințărilor cu care Rusia și China vin în zona arctică, relatează Reuters.

Justin TrudeauFoto: Canadian Press / Shutterstock Editorial / Profimedia

Deși este una dintre țările fondatoare ale NATO, Canada a cheltuit de decenii mai puțin de 2% din PIB, deși trebuie amintit că atingerea acestui obiectiv de cheltuieli a fost asumată de statele membre abia în 2014.

În prezent guvernul canadian alocă puțin sub 1,4% din PIB apărării.

„Canada trebuie să cheltuie mai mult pe apărare și o va face”, a declarat Blair la Conferința de Securitate și Apărare de la Ottawa, organizată în fiecare an. „Știm că trebuie să facem mult mai multe” în acest sens, a declarat el.

Blair a declarat de asemenea că nu doar războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, ci și schimbările climatice se numără printre factorii care fac din investițiile în apărare o prioritate.

„Arctica devine mai accesibilă, ceea ce înseamnă că geografia nu ne mai oferă securitatea pe care ne-o oferea odată”, a explicat el.

„Știm că atât Rusia, cât și China, au ambiții legate de Arctica iar aceste lucruri au implicații majore pentru securitatea Canadei. Ne revine nouă să întâmpinăm acest moment” a subliniat el.

Ministerul canadian al apărării a anunțat că dorește dublarea bugetului până în 2026-2027, comparativ cu cel avut în 2016-2017. Asta ar însemna ca în următorii ani bugetul de apărare al Canadei să urce la 40 de miliarde de dolari canadieni, echivalentul a 29,7 miliarde de dolari americani.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat recent că anul acesta 18 dintre statele membre ale NATO vor întruni angajamentul voluntar de cheltui 2% din PIB pe apărare, comparativ cu 11 în 2023.