Armata ucraineană va stabiliza în scurt timp situația de pe câmpul de luptă și își propune să formeze unități pentru acțiuni de contraofensivă în cursul acestui an, potrivit generalului-locotenent Oleksandr Pavliuk, comandantul forțelor terestre. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat anterior că Rusia va încerca să organizeze o nouă ofensivă în această primăvară sau vară, dar Kievul are propriul său plan de luptă. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihoviî, a declarat miercuri la televiziunea națională că forțele rusești nu au reușit să câștige teren în apropiere de Avdiivka. În schimb, rușii se concentrau asupra unei zone din sud. Rușii încearcă să avanseze în Donețk, cu prețul unor pierderi semnificative. Potrivit bilanțului prezentat miercuri de Kiev, 1.250 de soldați ruși și-ar fi pierdut viața într-o singură zi.

Trupele ucrainene luptă în DonbasFoto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

07:26Noul articol LIVE, cu evenimentele de luni, este aici

Sinteza zilei:

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 743 - LIVE pe HotNews.ro:

01:14 Comitetul de Investigații al Federației Ruse a trecut pe lista de urmăriți peste 700 de străini care participă la ostilitățile împotriva Rusiei în componenţa Forțelor Armate ale Ucrainei, a anunţat canalul de Telegram "SledKom".

Surse din cadrul serviciului de presă al Comitetului de Investigații au declarat că președintele departamentului, Aleksandr Bastrîkin, a avut o şedinţă la Donețk în timpul căreia a fost discutată ancheta și rezultatele examinării de către instanță a dosarelor penale care implică infracțiuni în Ucraina.

"Continuă ancheta în cazul recrutării și activităților mercenarilor. Au fost acuzați în lipsă în temeiul părții 3 a art. 359 din Codul penal al Federației Ruse cetățeni din Țările de Jos, Noua Zeelandă, Norvegia, Polonia și România. În total, sunt căutați peste 700 de străini" - se afirmă în comunicat, potrivit Gazeta.ru.

01:05Bulgaria trimite Ucrainei 110 vehicule blindate

Transportoarele blindate donate de Bulgaria se îndreaptă spre Ucraina, informează postul de televiziune bTV. Primul transportor blindat a fost încărcat pe o platformă de la Jandarmeria din Sofia la gara din Novi Iskăr, potrivit Focus, citat de Rador Radio România.

În total, 110 vehicule blindate vor ajunge în Ucraina, transportul fiind asigurat de Ministerul Apărării de la Sofia. Expedierea vehiculelor a început miercuri, urmând ca acestea să fie livrate în seturi de câte şase

00:37ANSA: Zelenski: „Și dacă ieri, în locul lui Mitsotakis ar fi fost Meloni?”

„Acea parte a societății din țările care îl susțin pe Putin nu înțelege pe deplin ce este războiul, nu îl simte direct”. „Aș dori să întreb: dacă ieri, la Odesa, când a avut loc atacul cu rachete balistice nu ar fi fost primul ministru grec, ci prim-ministrul italian? Dacă Giorgia Meloni ar fi fost acolo, ce ar fi spus poporul vostru?”, a întrebat președintele ucrainean, intervievat de Rai1.

„Această parte a societății italiene care nu sprijină Ucraina și îl sprijină pe Putin ar fi rămas indiferentă? Nu cred”, a adăugat el.

22:46 Volodimir Zelenski a semnat joi un decret prin care se dispune trecerea în rezervă a unor recruți ai serviciului militar obligatoriu în primăvara anului 2024, relatează Kyiv Independent.

22:18 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski va merge în Turcia vineri și se va întâlni cu președintele Tayyip Erdogan, a anunțat președinția turcă, relatează Reuters.

Într-o postare pe platforma de socializare X, președinția turcă a declarat că liderii vor discuta despre cursul războiului dintre Ucraina și Rusia, acordul cu cereale la Marea Neagră și relațiile bilaterale.

Rusia s-a retras în iulie din acord, care a permis Ucrainei să exporte cereale în siguranță din porturile sale de la Marea Neagră, spunând că cererile sale pentru condiții mai bune pentru exporturile alimentelor și îngrășămintelor proprii sunt ignorate.

Ankara a încercat să convingă Rusia să revină la Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră - intermediată de Turcia și Națiunile Unite, însă Rusia a spus că nu este interesată.

Valeri Zalujnîi, propus ca ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

22:07 Regatul Unit va furniza armatei ucrainene anul acesta "peste 10.000 de drone", inclusiv drone de atac, iar guvernul de la Londra a alocat pentru acest demers încă 125 de milioane de lire sterline, în plus faţă de cele 200 de milioane de lire promise anterior, a anunţat joi la Kiev ministrul britanic al apărării Grant Shapps, care a încurajat aliaţii Ucrainei în războiul cu Rusia să procedeze la fel, relatează agenţiile France Presse şi DPA, potrivit Agerpres.

21:29 Ministrul britanic de externe David Cameron a discutat cu omoloaga germană Annalena Baerbock furnizarea către Ucraina de rachete cu rază lungă și medie, inclusiv Taurus, relatează Sky News și Ukrainska Pravda.

20:28Sfârșitul neutralității? Elveția a făcut un pas decisiv spre utilizarea fondurilor rusești înghețate pentru Ucraina

Parlamentarii elvețieni au votat joi în favoarea unor măsuri care ar putea permite ca activele rusești înghețate în această țară să fie folosite pentru a finanța reparațiile de război din Ucraina, potrivit AFP.

Camera superioară a parlamentului a votat cu 21 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă și trei abțineri, în favoarea unei serii de moțiuni depuse de guvern. Camera inferioară le-a adoptat anul trecut.

Acestea ar putea permite guvernului să instituie un temei juridic pentru utilizarea activelor înghețate ale statelor agresoare pentru a plăti reparații în țările atacate.

19:36Valeri Zalujnîi, propus ca ambasador al Ucrainei în Marea Britanie

​Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski a propus candidatura lui Valeri Zalujnîi pentru funcția de ambasador al Ucrainei în Marea Britanie, potrivit AFP

„Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei a trimis părții britanice o cerere pentru confirmare în funcție”, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei pe site-ul său.

Suedia a devenit, joi, al 32-lea membru al NATO

18:55Suedia a devenit, joi, al 32-lea membru al NATO, odată cu predarea documentelor oficiale în cadrul unei ceremonii la Washington, la doi ani după ce invazia Rusiei a Ucrainei a forțat-o să-și regândească politica de securitate națională și să decidă că sprijinul pentru alianță este cea mai bună garanție de securitate a națiunii scandinave, relatează Reuters.

17:45 Cehia a anunțat că își suspendă consultările interguvernamentale cu Slovacia în contextul disensiunilor cu noul guvern condus de Robert Fico pe subiecte precum asistența pentru Ucraina și relațiile cu Moscova.

17:29Guvernul suedez a decis în mod oficial joi că țara se va alătura alianței NATO, a declarat ministrul Energiei, Ebba Busch, într-o conferință de presă, într-unul dintre ultimii pași înainte de declararea Suediei membră a alianței, relatează Reuters.

Predarea documentelor de aderare a Suediei urmează să aibă loc la o ceremonie la Washington mai târziu, joi. Suedia va deveni imediat al 32-lea membru al NATO atunci când va depune documentația oficială.

17:15Ministerul rus de Externe a anunțat pe 7 martie că a convocat-o pe ambasadoarea SUA în Rusia, Lynne Tracy, și a avertizat împotriva „încercărilor de a se amesteca în afacerile interne ale Federației Ruse”, înainte de alegerile prezidențiale din Rusia, relatează Kyiv Indepenent.

Rusia va organiza alegeri prezidențiale între 15 și 17 martie, în care președintele Vladimir Putin, aflat la putere din 1999, este așteptat să-și asigure al cincilea mandat.

Tracy s-a numărat printre diplomații occidentali care au participat la înmormântarea lui Alexei Navalnîi, principalul adversar politic al lui Putin, pe 1 martie.

Ministerul rus de Externe a susținut că Tracy a fost convocată datorită sprijinului Ambasadei SUA pentru trei ONG-uri care desfășoară „programe și proiecte anti-ruse” sub pretextul „schimburilor educaționale și culturale”.

Strategia în oglindă a Ucrainei pentru a împiedica armata rusă să avanseze

16:40 Președintele moldovean Maia Sandu a declarat joi că Rusia își reînnoiește eforturile de destabilizare a Republicii Moldova și a avertizat că Vladimir Putin va reprezenta o amenințare pentru restul Europei dacă nu este oprit în Ucraina.

15:54Ministerul Afacerilor Externe din Germania şi-a înăsprit recomandările de călătorie pentru Rusia şi acum avertizează „ferm” împotriva deplasărilor cetăţenilor germani în această ţară din cauza riscului de a fi arestați.

15:34Statele Unite au confirmat oficial că Suedia va deveni joi, 7 martie al 32-lea stat membru al NATO la capătul unui proces de aderare care a fost blocat timp de aproape doi ani după ce țara nordică a decis să renunțe la neutralitatea sa istorică.

15:32Președintele Republicii Moldova Maia Sandu a declarat joi că Rusia își reînnoiește eforturile de destabilizare a țării sale și a avertizat că, dacă președintele Vladimir Putin nu va fi oprit în Ucraina, va continua, informează Reuters.

„Dacă agresorul nu este oprit, va continua să meargă, iar linia frontului va continua să se apropie. Mai aproape de noi. Mai aproape de voi", a declarat Maia Sandu după ce a semnat un acord de apărare și cooperare cu președintele Emmanuel Macron la Paris.

„Prin urmare, Europa trebuie să prezinte un front unit. Agresiunea trebuie respinsă printr-o forță puternică."

15:05Aflat sub presiune după recentele pierderi de pe câmpul de luptă, Kievul se pregătește pentru o ofensivă de primăvară a Rusiei. Deși trupele ucrainene construiesc fortificații „24 de ore din 24”, există temeri că acestea nu se fac suficient de rapid, potrivit unor oficiali occidentali și militari ucraineni, citați de Wall Street Journal.

Ucrainenii au oprit un grup de sabotaj rusesc la graniță

13:16Gărzile de frontieră ucrainene au oprit în cursul nopții de miercuri spre joi un grup de sabotaj și recunoaștere rusesc în regiunea Sumî, potrivit autoritățile ucrainene.

Regiunea Sumî se învecinează cu regiunile rusești Briansk, Kursk și Belgorod. Forțele rusești s-au retras din regiunea Sumî în aprilie 2022, dar continuă să atace zilnic regiunea.

De asemenea, Rusia efectuează în mod regulat raiduri transfrontaliere în zonă, care are o graniță lungă și puternic împădurită.

„Noaptea trecută, polițiștii de frontieră ca parte a Forțelor de Apărare au descoperit un grup inamic de sabotaj și de informații care avansa dinspre partea rusă", a declarat Garda de Stat de Frontieră.

Gărzile de frontieră „au deschis imediat focul", iar grupul s-a retras.

Pierderile de pe partea rusă „sunt în curs de stabilire", a precizat Garda de Frontieră de Stat. (The Kyiv Independent)

11:03General-colonelul Vladimir Zarudniţki, şeful Academiei Militare a Statului Major general al armatei ruse, a avertizat că actualul conflict din Ucraina ar putea escalada într-un război pe scară largă în Europa şi a declarat că probabilitatea ca forţele Moscovei să se implice într-un nou conflict cresc semnificativ, informează Reuters.

10:57Exporturile în dolari ale Chinei în Rusia au crescut semnificativ în perioada ianuarie-februarie 2024, comparativ cu perioada similară a anului trecut, în timp ce importurile au crescut cu 6,7%, arată datele oficiale publicate joi de Beijing.

10:28Armata rusă a înregistrat o nouă zi cu pierderi semnificative, susține Ucraina.

În ultimele 24 de ore, 1.160 de soldați ruși ar fi murit, astfel că pierderilor suferite de la începutul războiului ar fi ajuns 421.430.

09:41Atât Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus Aleksei Navalnîi, cât şi Olena Zelenskaia, soţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, au declinat invitaţiile de a asista la discursul pe care preşedintele american Joe Biden îl va ţine joi în Congres, a indicat miercuri Casa Albă, transmit dpa și Agerpres.

Rusia, de neoprit în Ucraina pentru cel puțin doi ani

08:17Prețurile ridicate ale petrolului, eludarea sancțiunilor și investițiile de stat oferă Rusiei suficiente resurse pentru a continua războiul în Ucraina la intensitatea actuală pentru încă cel puțin doi ani, se arată într-un raport al agențiilor de informații lituaniene, informează Reuters.

08:01 VIDEO REPORTAJ „În maxim 15 minute suntem în aer, 24/7, 365”. Cum apără avioanele F-16 românești și turcești cerul NATO aripă la aripă

07:48Forțele rusești nu au reușit să cucerească teren nou în apropiere de Avdiivka. Potrivit purtătorului de cuvânt al armatei ucrainene, Dmitro Lihovii, rușii se concentrează asupra unei zone din sud, notează The Guardian.

Maksym Zhorin, un comandant ucrainean din zonă, a declarat, de asemenea, că forțele rusești întâmpină dificultăți în a face progrese. Cea mai recentă țintă a acestora a fost satul Orlivka. „Ei încearcă în mod constant să avanseze și să facă progrese acolo unde este posibil. În ciuda pierderilor semnificative, ei persistă în lansarea de atacuri, atât ziua, cât și noaptea".

01:14Republica Moldova suspendă aplicarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege referitor la suspendarea aplicării Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990. Tot la Paris, Chişinăul va semna joi cu Franţa un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, potrivit News.ro care citează, relatează NewsMaker.

00:16Vizita președintelui Volodimir Zelenski și a premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Odesa din 6 martie nu a fost motivul atacului cu rachete al Rusiei asupra orașului în aceeași zi, a declarat Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, pentru Radio Europa Liberă

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de miercuri privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro