Joe Biden a declarat joi că nu va „ceda” în fața lui Vladimir Putin, îndemnând Congresul să voteze pentru ajutorul acordat Ucrainei pentru a-l „opri pe Putin”. În discursul său despre Starea Uniunii adresat Congresului, președintele democrat l-a acuzat pe rivalul său republican Donald Trump că se „supune” lui Vladimir Putin. „Vă asigur că Putin nu se va opri la Ucraina. Dar Ucraina îl poate opri pe Putin dacă o sprijinim și îi oferim armele de care are nevoie pentru a se apăra”, a spus el, îndemnând Congresul să deblocheze ajutorul pentru Kiev, blocat de luni de zile din cauza disputelor dintre legislatorii democrați și republicani.

Soldat ucrainean în acțiune pe frontul din BahmutFoto: Madeleine Kelly / Zuma Press / Profimedia

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 744 - LIVE pe HotNews.ro:

08:47Noul articol LIVE, cu evenimentele de sâmbătă, este aici

00:38 Ucraina va primi 6 miliarde de euro de la Uniunea Europeană în următoarele două luni, a declarat vineri premierul Denîs Şmîhal.

23:01Dmitri Medvedev, din nou dezlănțuit: Biden luptă pentru fascişti, încearcă persistent să înceapă al treilea război mondial, e ruşinea Americii

22:06 Turcia se oferă să găzduiască un summit de pace

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat vineri la Istanbul, la conferinţa de presă după întâlnirea avută cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că Turcia se oferă să găzduiască un summit pentru încheierea păcii între Rusia şi Ucraina.

Erdogan a spus că a discutat în detaliu cu Zelenski despre evoluţia războiului din Ucraina. El a mai afirmat că Turcia va contribui semnificativ la reconstrucţia Ucrainei, după încetarea conflictului.

În schimb, Zelenski a declarat că Rusia nu va fi invitată la eventuala reuniune la vârf, dar un reprezentant al Moscovei ar putea participa la următoarea întâlnire, după ce se va stabili o foaie de parcurs către pace, convenită cu aliaţii Ucrainei la reuniunea programată în Elveţia. (Reuters)

21:43 Ministrul britanic al apărării Grant Shapps a insistat vineri, în timpul vizitei sale la Kiev, că Ucraina „trebuie să câştige războiul” cu Rusia şi pentru aceasta aliaţii ei trebuie să-şi intensifice sprijinul, după ce a anunţat în ziua precedentă că Marea Britanie va furniza armatei ucrainene un nou pachet de ajutor militar ce cuprinde peste 10.000 de drone de atac şi de recunoaştere.

20:17 „Prezența forțelor NATO în Ucraina nu este de neconceput”, a declarat vineri ministrul de externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, în cadrul unei conferințe, potrivit The Guardian.

„Apreciez inițiativa președintelui francez Emmanuel Macron”, a punctat Sikorski, arătând că „este vorba despre faptul ca lui Putin să-i fie teamă, nu ca nouă să ne fie teamă de Putin”.

Au fost colectate până acum fonduri doar pentru 300.000 de obuze, explică Cehia

19:30 India confirmă că cetățeni ai săi s-au alăturat armatei ruse

După ce Agenția de informații a Indiei a anunțat că a dejucat o schemă de trafic de persoane prin care tineri din țară au fost păcăliți să plece în Rusia - doar pentru a fi forțați să lupte împotriva Ucrainei, un oficial din cadrul Ministerului de Externe de la New Delhi a oferit mai multe detalii despre această schemă.

18:51 Guvernul din Cehia infirmă declaraţia preşedintelui Petr Pavel că ar fi asigurată finanţarea achiziţiei a 800.000 de obuze pentru Ucraina

Iniţiativa asumată de Republica Cehă pentru achiziţia din state terţe a circa 800.000 de obuze care vor fi livrate Ucrainei a colectat până în prezent fonduri doar pentru un prim lot de 300.000 de obuze, a precizat vineri premierul ceh Petr Fiala, după ce în ziua precedentă preşedintele ceh Petr Pavel susţinuse că este asigurată finanţarea pentru toate cele 800.000 de obuze.

18:05 Zelenski a ajuns la Istanbul. Ce va discuta cu Erdogan

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află vineri în vizită în Turcia, unde a mulțumit „președintelui țării, precum și tuturor companiilor de apărare turcești și ucrainene pentru parteneriatul lor și pentru că au lucrat împreună pentru a aduce pacea mai aproape”.

Ministrul german Boris Pistorius cere încetarea discuţiilor despre trimiterea unor trupe în Ucraina

17:13 Ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a cerut vineri să înceteze imediat discuţiile despre o eventuală trimitere a unor trupe străine în Ucraina care să sprijine această ţară în războiul cu Rusia, idee lansată de preşedintele francez Emmanuel Macron.

„Nimeni nu vrea cu adevărat să aibă trupe la sol în Ucraina. Acum există o dezbatere în desfăşurare pe acest subiect, prin urmare ar trebui să o oprim în acest moment”, a spus Pistorius.

16:38Letonia le ordonă ruşilor care nu mai au permis de rezidenţă să părăsească ţara

Letonia le-a ordonat cetăţenilor ruşi care nu mai au permis de rezidenţă să părăsească teritoriul acestei ţări, aceasta fiind prima dată când autorităţile de la Riga adoptă o asemenea măsură.

16:00 Forțele aeriene ucrainene au remarcat că, după pierderi importante de avioane, rușii au redus semnificativ numărul de lovituri cu bombe aeriene ghidate. În plus, apărătorii ucraineni nu au mai văzut un avion de detectare radar cu rază lungă de acțiune A-50 în apropierea graniței ucrainene de mai bine de o săptămână, a spus generalul-locotenent Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Ucrainei.

„Aproape în fiecare zi, unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene vânează avioane de luptă rusești. Chiar ieri, am tras asupra avioanelor inamice la o distanță de peste 150 de kilometri. ... Da, inamicul continuă să ne atace pozițiile cu bombe ghidate, dar nu mai îndrăznesc să zboare prea aproape", a afirmat acesta pe Telegram, potrivit Ukrainska Pravda.

Zelenski a ajuns în Turcia pentru discuții cu Erdogan

15:24 Volodimir Zelenski a sosit vineri la Istanbul, unde urmează să aibă discuții cu omologul său turc Tayyip Erdogan, a anunțat agenția de presă de stat Ukrinform.

Biroul lui Zelenski a precizat anterior că printre subiectele de discuție se numără o potențială formulă de pace, siguranța navigației în Marea Neagră și eliberarea prizonierilor de război ucraineni deținuți de Rusia.

Este de așteptat ca Turcia să sublinieze sprijinul său puternic și continuu pentru integritatea teritorială a Ucrainei, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

15:11 Un atac cu rachete rusești asupra orașului ucrainean Sumi din nordul Ucrainei a ucis joi două persoane și a rănit alte 26, a anunțat vineri administrația regională.

„Au fost avariate spațiile școlii, ale spitalului central al orașului, ale centrului regional de asistență medicală de urgență și ale companiei de apă", a precizat sursa citată pe Facebook.

14:57 Două persoane au fost ucise în atacuri cu drone ucrainene asupra regiunii ruse Belgorod, a declarat vineri guvernatorul local, potrivit Reuters.

„În urma exploziilor, două persoane au fost ucise, iar un al treilea om a fost grav rănit", a afirmat Viacheslav Gladkov, guvernatorul regiunii Belgorod, care se învecinează cu Ucraina. Ministerul rus al Apărării și Gladkov au transmis că alte atacuri cu drone au fost dejucate anterior în cursul zilei de vineri.

Ministerul estonian al apărării interzice companiile încă prezente în Rusia

14:19 Ministrul Apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a anunțat astăzi că a dat un ordin pentru a elimina din ministerul său și din forțele de apărare produsele provenite de la companii care încă sunt active în Rusia.

„Am ordonat să se elimine din ministerul apărării și arma Estoniei toate produsele companiilor (PepsiCo, Mars, Nestle, Unilever, Mondelēz International, Philip Morris International, JTI etc.), care sunt încă active în Rusia și care susțin astfel mașinăria de război rusă împotriva Ucrainei”, a scris el pe platforma X.

14:07 Ambasadorul român la NATO, Dan Neculaescu, a postat pe Twitter o fotografie de la sediul Alianței din Bruxelles, în care se vede un catarg gol ce așteaptă să primească steagul Suediei.

„Bine ai venit în NATO, Suedia. Felicitări! Totul este pregătit. Catargul tău așteaptă. Unul pentru toți, toți pentru unul (mesaj în suedeză)”, a scris Neculaescu pe X, adăugând că „vom continua să ținem deschisă ușa NATO”.

4.000 de ucrainence luptă în prima linie a frontului

13:39 Ministerul ucrainean al apărării a afirmat că a răspuns un asalt rusesc asupra Novomykhailivka (regiunea Donețk), distrugând 12 blindate ale inamicului, printre care și 4 tancuri.

13:32 Numărul femeilor din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei este în creștere, a anunțat canalul Telegram al forțelor de apărare ucrainene, vineri, 8 martie.

La nivelul lunii ianuarie a acestuia an, 45.587 de femei serveau în armata ucraineană. Spre comparație, în 2014 acest număr era de 16.500, iar în 2023 de circa 43.400.

Dintre femeile care servesc în prezent în armată, 13.487 sunt în roluri de luptă, iar peste 4.000 sunt desfășurate propriu-zis pe front. În total, în 2024, numărul total de femei din cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei (inclusiv cele care nu sunt personal militar) a ajuns la 62.000. În 2014, această cifră era de 49.000.

Maia Sandu: Trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile

13:18Maia Sandu, la Paris: Vladimir Putin trebuie oprit. Dacă vrem pace, trebuie să ajutăm Ucraina în toate modurile posibile.

Președinta Republicii Moldova a cerut, într-un interviu publicat vineri în Le Monde, un sprijin mai mare pentru Ucraina, o pavăză pentru țara sa „atâta timp cât Kievul rezistă", și a afirmat că „Vladimir Putin trebuie oprit" în numele securității Europei.

12:36 Ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a anunțat că este la Kiev „pentru a trage un semnal de alarmă către lumea democratică - trebuie să ne asigurăm că Ucraina câștigă acest război”.

„Marea Britanie a făcut și mult decât în trecut, cu cel mai mare pachet de sprijin militar de până acum. Fiecare națiune trebuie acum să facă același lucru și să se asigure că libertatea triumfă asupra tiraniei”, a spus Shapps într-o postare pe X:

Cum folosește Rusia dronele iraniene Mohajer-6

12:20 Evaluarea de astăzi a ministerului britanic al apărării se referă la o dronă iraniană folosită de ruși despre care s-a vorbit mult mai puțin decât despre Shahed:

  • Mohajer-6 este un vehicul aerian fără echipaj produs de Iran și furnizat Rusiei care a fost observat zburând deasupra Mării Negre și a Crimeei. Mohajer-6 este un sistem de informații, supraveghere, identificare de ținte și recunoaștere, dar care poate efectua, de asemenea, atacuri aer-sol cu muniții ghidate.
  • Raza sa de acțiune reală este limitată de raza în care poate fi controlată în timp real de operatorul de la sol: aproximativ 200 km la 3.000 de metri. Această rază poate fi extinsă prin transferul către o altă stație de control de la sol.
  • Prezența constantă a acestor sisteme în vestul Crimeei este probabil o dovadă a faptului că Rusia încearcă să descopere amenințările la adresa porturilor și navelor rusești în urma recentelor succese ucrainene. Există o posibilitate reală ca misiunile dronelor să includă, de asemenea, sprijinirea proceselor de stabilire a țintelor rusești pentru coasta de sud-vest a Ucrainei.
  • Ucraina a doborât cel puțin o Mohajer-6 la 23 septembrie 2022, deasupra Mării Negre, iar Rusia a doborât probabil din greșeală o alta deasupra Crimeei la 6 iunie 2023.

Cehia a strâns deja bani pentru 300.000 de obuze pentru Ucraina

12:04 Inițiativa coordonată de Cehia de a cumpăra muniție pentru Ucraina, a strâns până în prezent suficiente fonduri pentru a achiziționa un prim lot de 300.000 de proiectile de artilerie, a anunțat vineri premierul ceh Petr Fiala pe platforma de socializare X.

„Scopul nostru este să livrăm mult mai mult! Munca noastră și ajutorul nostru pentru Ucraina nu se termină aici. Continuăm să căutăm parteneri pentru a putea continua să sprijinim Ucraina în lupta sa curajoasă împotriva agresorului rus", a spus el.

11:36 India a anunțat că a destructurat o „rețea majoră de trafic de persoane" care atrăgea tineri în Rusia cu promisiunea unor locuri de muncă, doar pentru a-i forța să lupte în războiul din Ucraina, transmite Reuters.

Aproximativ 35 de persoane au fost trimise în Rusia în cadrul acestei scheme până în prezent, a anunțat Biroul Central de Investigații (CBI). Cel puțin doi bărbați care au plecat în Rusia așteptând să lucreze ca „ajutoare" în armată au murit în timp ce luptau pe front, au spus familiile lor.

„Cetățenii indieni traficați au fost antrenați pentru roluri de luptă și desfășurați în baze de front în zona de război Rusia-Ucraina împotriva dorinței lor", a spus CBI într-un comunicat, adăugând că unele dintre victimele rețelei au fost, „grav rănite" în zona de conflict.

11:10 Vladimir Putin a a dus vineri, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Femeii, a adus un omagiu femeilor soldat care luptă în Ucraina și femeilor care susțin „operațiunea militară specială” din UCraina.

De asemenea, cu ocazia zilei de 8 martie, Putin a emis un decret prin care a grațiat 52 de femei condamnate și aflate în închisoare, dintre care unele au rude în armată.

În discursul său, președintele rus a spus că aduce un omagiu special „femeilor care se află în zona de operațiuni militare speciale" din Ucraina și "care îndeplinesc misiuni de luptă".

Potrivit ministrului apărării, Serghei Șoigu, peste 300.000 de femei „servesc și activează în forțele armate ruse". Anul trecut, el a afirmat că 1.100 dintre ele „luptau" în Ucraina, iar restul aveau roluri de sprijin. (AFP)

Companii franceze vor produce armament în Ucraina

10:56 Franța intenționează ca unii dintre producătorii săi de armament să producă echipamente militare direct pe teritoriul ucrainean pentru a ajuta această țară în războiul împotriva Rusiei, a declarat vineri ministrul apărării, Sebastien Lecornu.

„Trei companii franceze vor înființa parteneriate cu companii ucrainene, în special în sectorul dronelor și al echipamentelor terestre, pentru a produce piese de schimb pe teritoriul ucrainean și, poate, în viitor, muniții", a declarat el. „Ideea este ca primele unități de producție să funcționeze din această vară", a adăugat Lecornu.

El a lăsat să se înțeleagă că printre companiile implicate s-ar număra și producătorul de tancuri KNDS, holdingul format de francezii de la Nexter și germanii de la Krauss-Maffei-Wegmann. (Reuters)

10:19MAE avertizează cetățenii români să nu participe ca observatori la alegerile din Rusia.

Bucureștiul nu recunoaște legitimitatea alegerilor care vor avea loc și în regiunile anexate de Rusia din Ucraina și avertizează că prezența cetățenilor români pe teritoriile ucrainene aflate sub ocupația rusă poate aduce chiar consecințe penale.

10:12 Este de așteptat ca Turcia să sublinieze sprijinul său puternic și continuu pentru integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei în timpul vizitei pe care o va efectua vineri la Istanbul președintele Zelenski, a declarat o sursă diplomatică turcă pentru Reuters.

Președinția turcă a precizat că Zelenski va purta discuții cu Tayyip Erdogan pe tema cursului războiului dintre Ucraina și Rusia, a acordului privind cerealele din Marea Neagră și a relațiilor bilaterale, întâlnirea fiind programată pentru ora 18:00. Nu este clar la acest moment dacă cei doi vor susține o conferință de presă.

„Se intenționează să se transmită faptul că Turcia își continuă eforturile pentru a pune capăt războiului cât mai curând posibil pe baza negocierilor", a mai spus sursa Reuters.

Ambasada SUA avertizează în legătură cu un atac extremist iminent la Moscova

09:48 Ministerul rus al Apărării a transmis că forțele sale au interceptat 16 drone ucrainene în zorii zilei de vineri.

Cincisprezece dintre ele au fost distruse în regiunea sudică Volgograd, care se află la aproximativ 300 de kilometri de liniile frontului din estul Ucrainei, iar altă dronă a fost doborâtă deasupra regiunii de frontieră Belgorod, conform ministerului rus.

09:33 Ambasada SUA în Rusia a emis un avertisment potrivit căruia „extremiștii au planuri iminente de a ataca adunări mari la Moscova” și a îndemnat cetățenii americani să stea departe de aglomerările de persoane în următoarele 48 de ore.

Ambasada nu a precizat la ce fel de amenințări se referă sau cine ar putea fi în spatele lor. Ambasada Marii Britanii din Rusia a preluat și ea avertismentul emis de SUA.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a afirmat joi că agenții săi au dejucat un potențial atac terorist al Statului Islamic asupra unei sinagogi din Moscova. TASS a transmis că agenții FSB au ucis mai mulți militanți care plănuiau atacul. Nu este clar dacă incidentul are legătură cu avertismentul SUA. (Kyiv Independent)

Rușii au lansat azi-noapte 32 de drone Shahed

08:51 În cadrul unei întâlniri cu un înalt emisar chinez de joi, înalți oficiali ucraineni au insistat asupra planului Kievului de a pune capăt războiului cu Rusia și au prezentat dovezi privind armamentul nord-coreean furnizat Moscovei.

Andriy Yermak, șeful administrației prezidențiale, a scris pe Telegram că el și echipa sa au prezentat situația de pe câmpul de luptă și propunerile de pace ale Ucrainei lui Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice.

Yermak a declarat că partea ucraineană „a discutat cu Li Hui despre perspectivele de stabilire a unei păci juste pentru Ucraina, despre restaurarea integrității teritoriale și suveranității țării noastre pe baza formulei de pace ucrainene".

Planul de pace al Ucrainei, prezentat de președintele Zelenski, prevede retragerea tuturor trupelor rusești, restabilirea granițelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991 și un proces prin care Moscova să fie trasă la răspundere pentru acțiunile sale. (Reuters)

08:32 Forțele rusești au atacat azi-noapte sudul și estul Ucrainei cu 37 de drone Shahed lansate din zona Balaklava (Crimeea), cu o rachetă antiaeriană ghidată S-300 și două rachete X-59, potrivit forțelor aeriene ucrainene.

„În respingerea atacului aerian au fost implicate unități apărare aeriană cu rachete ale Forțelor Aeriene, grupuri mobile de foc ale Forțelor de Apărare ucrainene și echipamente de război electronic”, se spune într-o postare pe Telegram.

Ca urmare a operațiunilor de luptă, 33 de drone Shahed au fost doborâte în regiunile Kirovohrad, Odesa, Herson, Nikolaev și Harkov, au mai spus forțele aeriene ucrainene.

Noua estimare a pierderilor rusești

08:16 Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 880 de soldați, 11 tancuri, 19 alte blindate de luptă, 25 de tunuri, 2 lansatoare multiple de rachete, 3 sisteme antiaeriene, 66 diferite vehicule și 9 echipamente speciale.

07:48Atacurile rusești de joi au ucis doi civili în regiunea ucraineană Harkov (nord-est) și un alt bărbat mai la vest, în regiunea Cernihiv, au declarat oficialii locali, potrivit Reuters.

Oleh Synehubov, guvernatorul regiunii Harkov, a anunțat că un atac cu mai multe lansatoare de rachete a ucis doi civili în Kupiansk, o zonă recucerită de forțele ucrainene la sfârșitul anului 2022, dar unde forțele rusești sunt acum active.

În regiunea Cernihiv, la nord de Kiev, focurile de mortier au ucis o persoană, a declarat și guvernatorul regional Viacheslav Chaus pe Telegram.

Joe Biden spune că nu va ceda în fața lui Vladimir Putin

06:59 Ucraina: Voluntari din peste 50 de țări luptă împotriva ocupanţilor ruşi în cadrul Legiunii Internaționale.

Legiunea Internațională a Direcției Principale de Informații (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev a transmis un mesaj, joi, când se împlineşte un an de la înfiinţarea unităţii, în care face apel la voluntari să se alăture luptei împotriva invadatorilor ruşi.

05:47 VIDEO Joe Biden - discursul despre Starea Uniunii: „Mesajul meu pentru Putin: Nu ne vom închina, nu vom pleca!” / Dacă cineva din această cameră crede că Putin se va opri în Ucraina, vă asigur că nu o va face.

01:02Bulgaria trimite Ucrainei 110 vehicule blindate. Transportoarele blindate donate de Bulgaria se îndreaptă spre Ucraina.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------