Ministrul britanic de externe David Cameron a discutat cu omoloaga germană Annalena Baerbock furnizarea de rachete cu rază lungă și medie, inclusiv Taurus, Ucrainei, relatează Sky News și Ukrainska Pravda.

David Cameron si Annalena BaerbockFoto: Juliane Sonntag / DPA / Profimedia

Cameron a spus că este o „decizie suverană pentru fiecare țară”, dar armele oferite de Regatul Unit au ajutat Ucraina în încercarea de a respinge forțelor ruse.

„Obții pacea prin putere, obții pacea demonstrând că Putin nu poate câștiga, obții pacea ajutându-i pe ucraineni să livreze ceea ce au nevoie pe câmpul de luptă”, a spus el.

Cameron a atins și subiectul avertismentelor cu privire la „escaladarea” războiului din Ucraina, reiterând că furnizarea de noi tipuri de arme nu a dus la acest lucru.

„Dacă ceea ce faci este să ajuți o țară să se apere de o agresiune ilegală și complet nejustificată, atunci nimic nu vă împiedică să ajutați Ucraina să-și recâștige teritoriul”, a adăugat el.

Ministrul german de externe a susținut un răspuns direct la întrebarea despre rachetele Taurus, spunând că există „subiecte pe care nu le discuți în public” și că Berlinul va continua să lucreze cu partenerii pentru a oferi Kievului „o gamă de arme”.

Germania a ezitat până acum să furnizeze rachetele Taurus cu rază mai lungă de acțiune, în timp ce Marea Britanie a furnizat rachete Storm Shadow.

Annalena Baerbock dezaprobă refuzul cancelarului Olaf Scholz de a furniza Ucrainei rachete Taurus

De altfel, Politico a scris săptămâna aceasta că Annalena Baerbock l-a îndemnat pe şeful guvernului din care face parte, cancelarul Olaf Scholz, să „ia în considerare intens” livrarea către Ucraina a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune.

„Elementele sunt foarte, foarte clare”, a spus Baerbock la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Muntenegru, unde a estimat că Germania trebuie să ia în calcul trimiterea „tuturor materialelor” de care Ucraina are nevoie pentru a o ajuta să-şi apere teritoriul şi să-şi protejeze populaţia în războiul cu Rusia.

Cancelarul social-democrat german se află sub o intensă presiune atât din partea partenerilor săi de guvernare, Verzii conduşi de Annalena Baerbock şi liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner, cât şi din partea opoziţiei creştin-democrate să ofere Kievului rachete Taurus care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti.

Potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit de asemenea folosirea rachetelor Taurus.

Ce informații se discută în înregistrarea audio publicată de Margarita Simonian

Propagandista rusă Margarita Simonian a publicat vineri un fişier cu o durată de mai bine de jumătate de oră, prezentându-l ca o discuţie între militari germani despre lovituri vizând Crimeea. Această peninsulă a fost anexată în 2014 de Moscova.

În această conversaţie, ascultată de AFP dar care nu este datată, participanţii la ceea ce pare a fi o videoconferinţă discută în special despre ipoteza livrării Kievului de către Germania a rachetelor cu rază lungă de acţiune Taurus de producţie germană, care ar fi necesare pentru a permite forţelor ucrainene să le utilizeze şi eventualul impact al acestora.