Titulara Ministerului de Externe german, Annalena Baerbock, l-a îndemnat luni pe şeful guvernului din care face parte, cancelarul Olaf Scholz, să „ia în considerare intens” livrarea către Ucraina a unor rachete Taurus cu rază lungă de acţiune, scriu Politico.eu și Agerpres.

Annalena Baerbock în HarkovFoto: Xander Heinl / DPA / Profimedia

„Elementele sunt foarte, foarte clare”, a spus Baerbock la o conferinţă de presă în timpul unei vizite în Muntenegru, unde a estimat că Germania trebuie să ia în calcul trimiterea „tuturor materialelor” de care Ucraina are nevoie pentru a o ajuta să-şi apere teritoriul şi să-şi protejeze populaţia în războiul cu Rusia.

Cancelarul social-democrat german se află sub o intensă presiune atât din partea partenerilor săi de guvernare, Verzii conduşi de Annalena Baerbock şi liberalii ministrului de finanţe Christian Lindner, cât şi din partea opoziţiei creştin-democrate să ofere Kievului rachete Taurus care au o rază de acţiune de peste 500 de kilometri şi cu care armata ucraineană ar putea lovi ţinte mult în spatele liniilor ruseşti.

Dar şeful guvernului federal continuă să se opună categoric. „Eu sunt cancelarul, şi în consecinţă asta se aplică”, a amintit el luni. Scholz a argumentat deja că nu doreşte o implicare a militarilor germani în conflictul din Ucraina, iar operaţiunea de programare a rachetelor Taurus pentru lovirea ţintelor poate necesita participarea militarilor germani pregătiţi pentru operarea acestor rachete, la fel cum procedează militarii englezi şi francezi cu rachetele Storm Shadow/Scalp furnizate Ucrainei.

De asemenea, livrarea unor asemenea rachete aer-sol implică şi dificultăţi tehnice, întrucât forţele aeriene ucrainene nu dispun de platforma pentru a le lansa, astfel că ar fi nevoie de integrarea lor pe avioanele de luptă de care dispune Ucraina. Totuşi, potrivit unor discuţii între responsabili militari germani, interceptate şi publicate de Rusia, modificările efectuate de militarii britanici pe avioanele Suhoi SU-27 ale armatei ucrainene pentru lansarea rachetelor Storm Shadow/Scalp permit de asemenea folosirea rachetelor Taurus.

____