Volodimir Zelenski a semnat joi un decret prin care se dispune trecerea în rezervă a unor recruți ai serviciului militar obligatoriu în primăvara anului 2024, relatează Kyiv Independent.

generalul Oleksandr Pavliuk (centru), alaturi de Volodimir Zelenski si Iuri SodolFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Decretul se aplică acelor recruți al căror termen al serviciului militar a expirat în timpul legii marțiale și a fost prelungit dincolo de perioada obișnuită.

Serviciul militar de bază este obligatoriu în Ucraina pentru bărbații cu vârsta cuprinsă între 18 și 27 de ani și, în mod normal, durează cel puțin un an. Tinerii aflați în serviciul militar de bază nu au participat la acțiuni militare în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei.

Legea marțială a fost introdusă în Ucraina pe 24 februarie 2022, când Rusia și-a început invazia la scară largă. Măsura a fost prelungită în mod repetat de atunci.

Schimbările din cadrul legislativ ucrainean au loc pe fondul efortului Ucrainei de a intensifica mobilizarea în 2024 și de a rezolva problema rotației pe linia frontului, deoarece unii dintre soldați sunt pe front fără pauză de la începutul războiului total din 2022.

Noul decret se aplică militarilor Forțelor Armate, Serviciului Special de Transport de Stat și altor unități militare.

Trecerea lor în rezervă va avea loc în aprilie-mai 2024.

  • „Astăzi există un decret privind eliberarea în rezervă a recruților – cei care au fost chemați la serviciul militar chiar înainte de începerea unei invazii la scară largă. Acum, la solicitarea comandamentului militar, sunt necesare câteva săptămâni pentru proceduri pregătitoare - pentru înlocuirea oamenilor din punct de vedere al sarcinilor de apărare, iar din aprilie recrutați vor fi trimiși în rezervă. Știu că unii dintre ei au semnat un contract pentru a servi în Forțele de Apărare. Sunt recunoscător tuturor”, a spus Zelenski, potrivit Ukrinform.

Zelenski a semnat în lege un proiect de lege pe 26 februarie privind condițiile pentru demobilizarea recruților.