Parlamentarii elvețieni au votat joi în favoarea unor măsuri care ar putea permite ca activele rusești înghețate în această țară să fie folosite pentru a finanța reparațiile de război din Ucraina, potrivit AFP.

ElvetiaFoto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Camera superioară a parlamentului a votat cu 21 de voturi pentru, 19 voturi împotrivă și trei abțineri, în favoarea unei serii de moțiuni depuse de guvern. Camera inferioară le-a adoptat anul trecut.

Acestea ar putea permite guvernului să instituie un temei juridic pentru utilizarea activelor înghețate ale statelor agresoare pentru a plăti reparații în țările atacate.

Această chestiune face obiectul unei dezbateri aprinse în Elveția, unde discreția în sectorul bancar și tradiția de neutralitate a țării sunt importante.

Peste opt miliarde de dolari din rezervele și activele băncii centrale rusești sunt depozitate în instituții elvețiene.

„Faptele sunt foarte clare: Rusia a încălcat grav dreptul internațional. Prin urmare, trebuie să repare daunele cauzate, aceasta este legea în vigoare”, a declarat ministrul de externe Ignazio Cassis.

Berna se va strădui acum să stabilească baza juridică internațională necesară pentru a crea un mecanism internațional de reparații.

Acest lucru ar implica autorizarea transferului legal de fonduri înghețate de la banca centrală a unei țări agresoare, sau de active ale companiilor publice ale acesteia, către un stat agresat.

Șeful diplomației elvețiene a subliniat că, de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, Elveția a contribuit cu aproximativ 3 miliarde de franci elvețieni (3,1 miliarde de euro) pentru poporul ucrainean.

„Nu avem de ce să ne fie rușine atunci când vorbim despre Ucraina pe scena internațională”, a adăugat Cassis, „fie în termeni financiari, diplomatici sau umanitari.”

Cu toate acestea, Elveția a refuzat să trimită arme la Kiev sau să autorizeze țările care dețin arme fabricate în Elveția să le reexporte în Ucraina.

În schimb, ea s-a aliniat la sancțiunile economice impuse de UE Moscovei.

Elveția a fost de acord să înghețe 7,5 miliarde de franci elvețieni (7,8 miliarde de euro) din fondurile și activele rusești deținute sau controlate de persoane, companii sau entități sancționate, a declarat atunci ministerul.

Elveția a fost mult timp o destinație preferată de bogații Rusiei.

Asociația bancară elvețiană a estimat că, în martie 2022, clienții ruși dețineau aproximativ 150 de miliarde de franci elvețieni (peste 156 de miliarde de euro) în instituțiile elvețiene.