Cinci persoane au fost ucise miercuri într-un atac rusesc asupra infrastructurii portuare a Ucrainei din Odesa, a declarat un purtător de cuvânt al marinei, citat de presa Ukrainska Pravda. Ministerul rus al Apărării susține că a atacat cu succes un hangar care găzduiește drone navale ucrainene într-o lovitură asupra portului Odesa, relatează Reuters.

Clădire distrusă în urma unui atac rusesc cu dronă în OdesaFoto: Nina Liashonok / Sipa Press / Profimedia

Atacul Rusiei a avut loc în timp ce președintele Volodimir Zelenski și prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis se aflau în portul Odesa și au auzit o explozie în apropiere.

"La sfârșitul vizitei, am auzit sunetul sirenelor de raid aerian și exploziile foarte aproape de noi. Nu am avut timp să ne adăpostim", a spus Mitsotakis după bombardamente, numind-o "o experiență impresionantă".

La rândul său, președintele Zelenski a spus că „(rușilor) nu le pasă unde lovesc”, precizând că „sunt morți și răniți”, fără alte detalii.

Ulterior, un purtător de cuvânt al marinei a declarat pentru presa Ukrainska Pravda că cinci persoane au fost ucise.

"La 6 martie, inamicul a vizat infrastructura portuară a orașului. Cinci persoane au fost ucise. O anchetă este în curs pentru stabilirea tuturor circumstanțelor din jurul unei alte crime de război comise de Federația Rusă", s spus purtătorul de cuvânt al Marinei Ucraine, Dmitro Pletenciuk.

Avertizarea de raid aerian în regiunea Odesa a fost emisă la ora 10:41, urmată de o explozie puternică. La ora 10:45, Forțele Aeriene au raportat o amenințare cu utilizarea rachetelor balistice în zonele în care a sunat o sirenă de raid aerian, potrivit Ukrainska Pravda.

Moscova susține că a lovit cu succes un hangar care găzduiește drone maritime ucrainene

"Obiectivul a fost atins. Ținta a fost atinsă", a declarat ministerul într-un comunicat pe care Reuters nu a putut verifica în mod independent.

Ucraina a folosit pe scară largă dronele marine pentru a lovi navele rusești în Marea Neagră.

Rusia a lansat peste 880 de drone și peste 170 de rachete asupra infrastructurii portului Mării Negre din regiunea Odesa din iulie anul trecut, a declarat miercuri un comandant al marinei ucrainene.

Rusia a intensificat atacurile asupra infrastructurii portuare de la jumătatea lunii iulie, când a renunțat la un acord intermediat de ONU care a permis trecerea în siguranță a transporturilor de cereale ucrainene prin Marea Neagră.