Armata ucraineană va stabiliza în scurt timp situația de pe câmpul de luptă și urmărește să formeze unități pentru acțiuni contraofensive în cursul acestui an, a declarat miercuri un comandant militar, relatează Reuters.

generalul Oleksandr Pavliuk (centru), alaturi de Volodimir Zelenski si Iuri SodolFoto: Pool /Ukrainian Presidentia / Zuma Press / Profimedia

Forțele ucrainene au experimentat un eșec după nouă luni în care în mare liniile frontului au fost stabile, când orașul estic Avdiivka a căzut în mâinile Rusiei la începutul lunii februarie, după luni de atacuri devastatoare.

Trupele ucrainene au fost forțate să părăsească mai multe așezări din vecinătatea orașului din cauza ofensivei continue a Rusiei pe fondul epuizării stocurilor de muniție. Între timp, un pachet de ajutor vital din SUA a fost blocat de republicani în Congres.

„Vom stabiliza situația în scurt timp”, a declarat Oleksandr Pavliuk, numit comandant al forțelor terestre în timpul recentei remanieri militare, „și vom face tot posibilul pentru a pregăti trupele pentru acțiuni mai active și pentru a prelua inițiativa”.

El a adăugat că activitatea curentă vizează retragerea unităților militare care și-au pierdut potențialul și restabilirea acestora pentru a forma ulterior o forță pentru acțiuni contraofensive în acest an.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că Rusia va încerca să pregătească o nouă ofensivă în această primăvară sau vară, dar că Kievul are un plan propriu de luptă.