Washingtonul a reacționat după declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron privind trimiterea de trupe occidentale în Ucraina. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski nu a cerut niciodată ca trupe străine să lupte pentru țara sa, a declarat marți un purtător de cuvânt al Casei Albe. Și șeful diplomației franceze, Stéphane Séjourné, a încercat să nuanțeze declarațiile liderului de la Paris, precizând că trebuie să „zădărnicim planurile Rusiei” fără „a ne război”. Emmanuel Macron i-a îndemnat pe aliații Ucrainei să nu fie „lași" în susținerea luptei acesteia împotriva invaziei rusești. El și-a „susținut pe deplin” declarațiile făcute săptămâna trecută, prin care a evocat trimiterea de trupe străine în Ucraina.

Soldați ucraineni în regiunea ZaporojieFoto: Ozge Elif Kizil / AFP / Profimedia

SINTEZA ZILEI

Toate informațiile despre războiul din Ucraina - ziua 742 - LIVE pe HotNews.ro:

01:14Republica Moldova suspendă aplicarea Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa

Guvernul Republicii Moldova a aprobat miercuri un proiect de lege referitor la suspendarea aplicării Tratatului cu privire la forţele armate convenţionale în Europa, semnat la Paris la 19 noiembrie 1990. Tot la Paris, Chişinăul va semna joi cu Franţa un acord bilateral de cooperare în domeniul apărării, potrivit News.ro care citează relatează NewsMaker.

00:16Vizita președintelui Volodimir Zelenski și a premierului grec Kyriakos Mitsotakis la Odesa din 6 martie nu a fost motivul atacului cu rachete al Rusiei asupra orașului în aceeași zi, a declarat Nataliia Humeniuk, purtător de cuvânt al Comandamentului Operațional de Sud al Ucrainei, pentru Radio Europa Liberă

22:33Maia Sandu, mesaj pentru Vladimir Putin: Să îşi retragă armata din Ucraina şi să îşi vadă de problemele interne ale Federaţiei Ruse

Preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, i-a transmis un mesaj preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, cerându-i să îşi retragă armata din Ucraina şi să îşi vadă de problemele interne ale Federaţiei Ruse.

Maia Sandu a fost întrebată miercuri, la Digi 24, ce i-ar spune lui Vladimir Putin dacă preşedintele Federaţiei Ruse s-ar afla în faţa sa.

“Să îşi retragă armata din Ucraina, să respecte hotarele internaţionale şi să-şi vadă de problemele interne ale Federaţiei Ruse”.

22:05Executivul american consideră că este prea devreme pentru a spune dacă atacul din Odesa de miercuri, care a provocat moartea a cinci oameni, l-a vizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se afla în orașul din sudul Ucrainei împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis, relatează AFP.

21:40Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, miercuri, la Palatul Cotroceni, pe premierul grec Kyriakos Mitsotakis, care a venit direct de la Odesa, unde au avut loc mai multe explozii, relatează Agerpres.

"Îmi cer scuze pentru ţinută, nu am avut timp să mă schimb" i-a spus Mitsotakis şefului statului român când acesta l-a întâmpinat.

"Mă bucur că sunteţi bine, Kyriakos. Îmi pare rău că aţi trăit o asemenea sperietură în Odesa", a răspuns Iohannis, după care premierul grec a adăugat: "Da, a fost ... straniu".

Iohannis a transmis pe platforma X că a discutat cu premierul elen despre aspecte de securitate, din perspectivă aliată, de relaţiile economice bilaterale şi despre necesitatea îmbunătăţirii conectivităţii regionale şi a asigurării securităţii energetice a UE, inclusiv prin intermediul Iniţiativei celor Trei Mări.

21:22Atacurile rusești de miercuri de la Odesa reamintesc „nevoia urgentă” a ajutorului militar pentru Ucraina și, în special, „de sisteme de apărare antiaeriană”, a comentat miercuri un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Națională de la Casa Albă, relatează AFP.

Executivul american consideră că este prea devreme pentru a spune dacă aceste lovituri, care au dus la moartea a cinci oameni, l-au vizat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care se afla în orașul din sudul Ucrainei împreună cu premierul grec Kyriakos Mitsotakis.

Armata ucraineană va stabiliza situația în scurt timp situație de pe câmpul de luptă

21:12Maia Sandu: Rusia nu are cum să ajungă în Moldova. Ucraina e scutul nostru

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, spune că Rusia nu are cum să-i invadeze țara deoarece ar trebui să treacă mai întâi de Ucraina, dar face tot posibilul ca să destabilizeze țara.

„Rusia nu are cum să ajungă la noi. Ucraina e scutul nostru și avem prieteni buni. Dar Moscova face totul ca să destabilizeze țara și să exploateze fricile moldovenilor”, a spus Sandu la Digi 24, da dă asigurări că nu se sperie de presiunea rusească și lucrurile sunt sub control. „Noi vrem ca cetățenii noștri să aleagă ce e mai bine pentru ei fără aceste frici”, a subliniat ea.

20:47Grupul Cehoslovac CSG vrea companii mixte în Ucraina pentru a spori capacitatea de apărare a țării

Grupul Cehoslovac (CSG), unul dintre cei mai mari producători de muniție din Europa, încearcă să înființeze companii mixte pentru a investi sute de milioane de euro în Ucraina pentru a spori capacitățile de apărare ale țării, a declarat miercuri proprietarul CSG, relatează Reuters.

19:50Armata ucraineană va stabiliza situația în scurt timp situație de pe câmpul de luptă și urmărește să formeze unități pentru acțiuni contraofensive în cursul acestui an, a declarat miercuri un comandant militar, relatează Reuters.

19:39Preşedintele Iohannis condamnă ferm atacul din Odesa, unde erau Zelenski şi premierul Greciei: România reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat ferm atacul Rusiei de la Odesa, din timpul vizitei pe care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi oaspetele său, premierul grec Kyriakos Mitsotakis. „România îşi exprimă deplina solidaritate cu poporul ucrainean şi reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie”, a completat şeful statului.

„Condamn ferm atacul de la Odesa din timpul întâlnirii preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski cu premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis. România îşi exprimă deplina solidaritate cu poporul ucrainean şi reafirmă sprijinul ferm pentru Ucraina, atât timp cât este nevoie”, a scris Klaus Iohannis, miercuri pe reţeaua X.

Atacuri rusești ar fi avut loc la 150 de metri de convoiul președintelui Zelenski

19:01Cinci persoane au fost ucise miercuri într-un atac rusesc asupra infrastructurii portuare a Ucrainei din Odesa, a declarat un purtător de cuvânt al marinei, citat de presa Ukrainska Pravda. Ministerul rus al Apărării susține că a atacat cu succes un hangar care găzduiește drone navale ucrainene într-o lovitură asupra portului Odesa, relatează Reuters.

17:48Armata rusă a efectuat miercuri lovituri asupra Odesei în momentul în care președintele ucrainean Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis călătoreau în acest port important din sudul Ucrainei, a declarat liderul grec, relatează AFP. Potrivit EFE, citat de Agerpres, mai multe explozii au avut loc la 150 de metri de convoiul oficial al celor doi.

17:30VIDEO Ciocniri pe alocuri violente au avut loc miercuri la Varșovia între forțele de ordine desfășurate în fața parlamentului și fermierii care protestează împotriva politicilor despre care afirmă că le amenință traiul.

17:25Rusia: Jurnalist condamnat la șapte ani de închisoare pentru că a criticat invazia Ucrainei

Un jurnalist și blogger rus, Roman Ivanov, a fost condamnat miercuri la șapte ani de închisoare pentru că a postat pe rețelele de socializare mesaje în care critica invazia Ucrainei, un nou exemplu al represiunii care domnește în Rusia, potrivit AFP.

Tribunalul din Korolev, un orășel situat la șase kilometri nord-est de Moscova, l-a găsit pe Roman Ivanov, în vârstă de 51 de ani, vinovat de „răspândirea de informații false” despre armata rusă în trei mesaje postate pe rețeaua de socializare rusă VKontakte și pe Telegram.

Dmitri Rogozin susține că Diana Șoșoacă l-a rugat să publice declarația ei din Senat privind Transnistria

17:10Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson și ministrul de externe Tobias Billstrom vor călători miercuri la Washington, a spus guvernul, unde se așteaptă să finalizeze procesul de aderare la NATO, relatează Reuters. Când ar urma ca steagul Suediei să fie arborat la sediul NATO din Bruxelles.

16:23Ucraina: Un funcționar electoral rus din teritoriilor ocupate a fost ucis într-o explozie / „Un act terorist”, reclamă oficialii ruși

O funcționară care lucra cu autoritățile ruse și care era responsabilă cu alegerile a fost ucisă miercuri când mașina sa a explodat la Berdiansk, pe teritoriul ucrainean ocupat de Moscova, au anunțat autoritățile locale de ocupație, potrivit AFP.

Potrivit anchetatorilor, „un dispozitiv exploziv improvizat a fost plasat sub vehiculul” acestei membre a comisiei electorale locale.

15:50Moscova îl pune pe Garry Kasparov pe lista „teroriștilor și extremiștilor”

Rusia l-a plasat pe opozantul în exil și fostul campion de șah Garry Kasparov pe lista sa de persoane declarate „teroriști și extremiști”, potrivit unui anunț al serviciului rus de informații consultat miercuri de AFP.

Născut în 1963 în Azerbaidjanul sovietic, Garry Kasparov a fost unul dintre cei mai mari jucători de șah din istorie înainte de a deveni un adversar înverșunat al lui Vladimir Putin. În 2013, temându-se de urmărirea penală, el a părăsit Rusia și trăiește în prezent în Statele Unite.

15:29Kremlinul a declarat miercuri că Rusia este deschis față de ideea ajutării Transnistria, avertizând totodată că în Republica Moldova se înmulțește „bacilul rusofobiei” și atenționând Chișinăul să nu ia o decizie „catastrofală”.

15:14Fostul șef al agenției spațiale a Rusiei, Dmitri Rogozin, a publicat pe contul său de pe rețeaua de socializare VK mesajul senatoarei Diana Iovanovici-Shoșoacă de marţi din Senat cu privire la Transnistria, despre care a spus că este „noul măr al discordiei între blocul estic și vestic și posibilul nou focar de conflict chiar în preajma României”.

Incendiu la o uzină deținută de oligarhul favorit al lui Vladimir Putin, după un atac cu drone ucrainene

14:54Zelenski se va întâlni cu premierul grec la Odesa

Președintele Volodimir Zelenski și premierul grec Kyriakos Mitsotakis sunt așteptați să se întâlnească la Odesa pe 6 martie, scriu Kathimerini și alte câteva instituții media grecești, citând surse anonime.

Oficialii ucraineni și greci nu au confirmat public vizita lui Mitsotakis.

Rapoartele au urmat exploziilor raportate în orașul portuar sudic Odesa, pe fondul unei amenințări cu rachete și a unui atac de drone pe scară largă al Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv asupra regiunii Odesa, care a avut loc peste noapte.

14:30Iulia Navalnaia, văduva opozantului rus decedat Alexei Navalnîi, i-a îndemnat miercuri pe ruşi să îşi exprime opoziţia faţă de Vladimir Putin duminică, 17 martie, în a treia şi ultima zi a alegerilor prezidenţiale din Rusia, ce ar urma să îi aducă acestuia un nou mandat în absenţa unor veritabili candidaţi de opoziţie, transmite AFP.

13:39Moscova a respins miercuri mandatele de arestare emise cu o zi în urmă de Curtea Penală Internațională (CPI) pe numele a doi dintre comandanții săi, generalul Serghei Ivanovici Kobylash și amiralul Viktor Nikolaevici Sokolov, amintind că Rusia nu recunoaște instanța internațională.

13:24Pierderi uriașe pentru armata rusă în ultima zi. Ucraina susține că 1.250 de soldați ruși au murit în ultimele 24 de ore.

În total, Rusia ar fi pierdut 420.270 de militari de la începutul războiului, potrivit Statului Major General al forțelor armate ucrainene

12:23Serviciile de informații militare ucrainene (GUR) sunt responsabile pentru atacul uzinei de minereu de fier Mikhailovsky din regiunea rusă Kursk, a declarat miercuri o sursă din GUR pentru Reuters, sub rezerva anonimatului.

Oficialii ruși și proprietarul uzinei, Metalloinvest, companie controlată de un oligarh rus, au declarat anterior că două drone au lovit un rezervor de combustibil la întreprindere, una dintre cele mai mari uzine de minereu de fier din Rusia.

11:22​VIDEO Incendiu la o uzină deținută de oligarhul favorit al lui Vladimir Putin, după un atac cu drone ucrainene

Rușii au distrus primul lansator multiplu de rachete HIMARS

11:02Deși la nivel declarativ Uniunea Europeană și-a redus dependența de gazele rusești, de fapt tot de acolo provin gazele din import, doar că pe rute ocolitoare, spune senatorul Lorant Antal. Fără aceste gaze, există riscul unui black-out, adică o pană generală de curent.

10:21Directorul Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîşkin, a afirmat marţi că declaraţiile preşedintelui francez Emmanuel Macron cu privire la eventuala trimitere de soldaţi NATO în Ucraina împinge lumea în pragul războiului nuclear, informează Reuters și Agerpres.

09:49Guvernul ungar a anunţat marţi că nu va sprijini numirea premierului olandez în exerciţiu Mark Rutte în postul de secretar general al NATO, transmit agenţiile AFP şi EFE.

09:38Pe rețelele de socializare au apărut primele imagini credibile care par să arate că armata rusă a distrus primul lansator multiplu de rachete HIMARS primit de Ucraina din partea Statelor Unite, o lovitură de moral grea pentru forțele Kievului.

09:09 „Un nou mandat al lui Trump va avea mai multă continuitate decât diferențe cu politica externă a lui Biden, dar imprevizibilitatea este o problemă. Putin nu se va limita la invadarea Ucrainei. Și America va trebui să rămână întotdeauna în Orientul Mijlociu”, afirmă într-un interviu acordat Corriere Della Sera generalul american David Petraeus, care a condus intervențiile în Irak și în Afganistan, apoi a fost director al CIA.

Ucraina a doborât 38 din 42 de drone rusești

08:37Ucraina a doborât 38 din cele 42 de drone de atac de tip Shahed lansate de Rusia în noaptea de marți spre miercuri, potrivit Forțelor Aeriene ucrainene, relatează The Kyiv Independent.

Forțele rusești au atacat cu cinci rachete antiaeriene ghidate S-300 din părțile ocupate ale regiunii Donețk, în timp ce dronele au fost lansate din Crimeea ocupată, precum și din regiunea Kursk și din orașul portuar rusesc Primorsko-Akhtarsk din sudul Krasnodar Krai.

Rusia a folosit drone Shahed furnizate de Iran asupra unor ținte din interiorul Ucrainei.

Grupurile mobile de foc și unitățile de rachete antiaeriene ale Forțelor Aeriene ucrainene au respins atacul deasupra regiunilor Dnipropetrovsk, Odesa, Herson, Hmelnîțkîi, Cherkasî, Harkov, Vinița și Sumî.

În cursul nopții, forțele rusești au lansat un val de drone de atac asupra orașului ucrainean Sumî din nord-estul Ucrainei, lovind mai multe zone ale orașului, potrivit administrației militare regionale.

Administrația a precizat că toate persoanele rănite primesc îngrijiri medicale, dar nu a oferit detalii privind numărul victimelor sau amploarea pagubelor.

De asemenea, mai multe explozii au fost raportate în cursul nopții în Odesa și Hmelnîțkîi.

08:14Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, a murit de „moarte bună”, a declarat joi șeful Serviciului de Informații Externe al Rusiei (SVR), Serghei Narîșkin, potrivit Reuters.

08:02 Ucraina este dispusă să accepte restricții asupra comerțului său cu Uniunea Europeană pentru a dezamorsa o dispută politică cu Polonia, dar îndeamnă blocul să interzică și importurile de cereale rusești, a declarat ministrul ucrainean al comerțului, Taras Kachka, potrivit Financial Times, notează Reuters.

01:19 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, în discursul său video de marți seară: „Nu există porturi sigure pentru teroriștii ruși în Marea Neagră. Și nu vor exista. La fel cum nu va exista nici spațiu sigur în aer pentru ei dacă Ucraina are suficientă forță. Iar acest lucru se referă atât la livrările partenerilor, cât și la producția internă”.

01:12Președintele argentinian se va întâlni cu Zelenski.

Președintele argentinian Javier Milei se va întâlni cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev în timpul unei călătorii în Europa în iunie, potrivit unui articol al publicației locale Infobae pe care liderul argentinian l-a distribuit marți pe platforma de socializare X.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente privind războiul:

----------------

Cele mai importante informații de marți privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro